novi izvori

Američki ministar energetike: LNG terminal na Krku bit će itekako isplativ

05.06.2019 u 15:18

Bionic
Reading

Novi izvori plina na jugoistoku Europe, poput potencijalne eksploatacije u rumunjskom dijelu Crnog mora, ne ugrožavaju isplativost izgradnje LNG terminala u Omišlju na Krku, jer će potražnja za tim energentom samo rasti, a cijena padati, istaknuo je u srijedu u Ljubljani američki ministar energetike Rick Perry

Večernji list nedavno je pisao kako će eventualnim početkom eksploatacije plina iz rumunjskog dijela Crnog mora, u čemu vodeću ulogu ima američka kompanija ExxonMobil, ionako skromni budući kapaciteti LNG terminala u Omišlju na Krku postati irelevantni za širu europsku regiju.

Navodi se i kako je Viktor Orban, premijer Mađarske, države koja je dala ponudu za kupnju 25 posto udjela projekta na Krku, po povratku iz službenog posjeta Washingtonu kazao da je američki projekt u Rumunjskoj bio "prva i najvažnija tema" razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Kritičari izgradnje terminala na Krku ističu i kako dvadesetak LNG terminala koji danas već postoje u Europi trenutno rade s četvrtinom svog kapaciteta.

"Mislim da ti argumenti nisu legitimni", kazao je Perry koji je u Sloveniju stigao na summit Inicijative Triju mora.

"Trebat će vam puno više plina nego što ćemo vam moći isporučiti", istaknuo je američki ministar i dodao kako u Europi postoji sve veći apetit za čišćim energentima.

  • +5
LNG terminal Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/Vecernji list

"Ako Europa želi ekonomsku tranziciju, trebat će joj više energije". Naveo je primjer Njemačke koja planira napustiti nuklearnu energiju.

"Ili će se svjetla ugasiti, ili će koristiti LNG. Nema treće opcije", rekao je o toj državi i dodao kako Washington svakako podržava izgradnju terminala na Krku, "ne nužno zbog kupnje američkog plina", nego jer je povećanje broja ruta i dobavljača "dobra formula za Europu" koja ne može biti slobodna i suverena ako će ovisiti samo o ruskom plinu.

Rusija danas taj energent prodaje po nižoj cijeni, no Perry ističe kako cijena američkog plina konstantno pada, da će se to nastaviti i da su "američke rezerve prirodnog plina masivne".

"Čak i ako će Rusija subvencionirati svoj plin, u nekom trenutku će joj ponestati", tvrdi američki ministar koji se, kao i američka vlada, protivi izgradnji Sjevernog toka 2 prema Njemačkoj.

Perry, 14. američki ministar energetike koji je isti broj godina bio guverner Texasa, najvažnije savezne države po pitanju energetike, kazao je kako je ironično da se summit Triju mora održava dan prije obilježavanja Dana D kad se američka i saveznička vojska iskrcala u Normandiji.

Perryjevo ministarstvo krajem svibnja je u priopćenju govorilo o "plinu slobode", a nedavno je novinarima u Bruxellesu poručio kako tim energentom "SAD ponovno na europski kontinent dovodi slobodu i prosperitet", nakon što ju je prije 75 godina oslobodio od nacizma, piše EURACTIV.

"Umjesto američkim vojnicima sada širimo slobodu prirodnim plinom", prenio je NY Times nedavno njegove riječi.

Prema pisanju Financial Timesa u listopadu prošle godine, svijet je tek u ranoj fazi trgovine energentima putem LNG-a. Rast proizvodnje plina u SAD-u, vodećem i najbrže rastućem proizvođaču plina, posljedica je revolucije nastale novom metodom vađenja tog energenta iz škriljca, što znatno spušta njegovu cijenu, zaključuje FT.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u studenom je objavila očekivanje da će do 2030. godine prirodni plin istisnuti ugljen s pozicije drugog izvora energije u svijetu, nakon nafte, s rastom od 1,6 posto godišnje, prenosi Reuters.

U isto vrijeme potražnja za tim energentom od 2015. konstantno raste, dijelom zbog ekonomskog oporavka kontinenta, te težnjom za prijelaz na čišće energente, piše Economist.

Perry je u Ljubljani rekao i kako se borba protiv klimatskih promjena ne može voditi bez nuklearne energije koja nema štetnih emisija, pa je najavio da će se idući mjesec održati forum Europske komisije i njegovog ministarstva o malim modularnim nuklearnim reaktorima (SMR).

"Vidim veliki potencijal u tome. To je budućnost", zaključio je Teksašanin.