izvještaj američkog isw-a

Poplava odnijela ukrajinske položaje, povukli su se dok su ih Rusi tukli topovima

07.06.2023 u 05:53

Bionic
Reading

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je svoje izvješće o urušavanju brane Nova Kahovka. Američki think tank kaže da 'još nema jasnih dokaza o tome što se dogodilo i stoga nije u mogućnosti dati neovisnu procjenu toga tko je oštetio branu'

No, dodaje se, 'izjave američkih i europskih dužnosnika općenito su u skladu s prognozom ISW-a iz listopada 2022. da Rusi imaju veći i jasniji interes u poplavi donjeg toka Dnjepra od Ukrajinaca, unatoč šteti na vlastitim pripremljenim obrambenim položajima i snagama'.

U listopadu 2022. ISW je rekao da bi 'Rusija mogla iskoristiti poplave za proširenje rijeke Dnjepar i zakomplicirati ukrajinske protuofenzivne pokušaje preko ionako izazovne vodene površine'.

Također, američki think tank navodi da su 'ruski izvori izrazili intenzivnu i izričitu zabrinutost zbog mogućnosti da se Ukrajina priprema prijeći rijeku i pokrenuti protuofenzivu na istočnoj obali Hersonske oblasti. Dostupne snimke od 6. lipnja, potkrijepljene tvrdnjama ruskih vojnih blogera, sugeriraju da je poplava odnijela ukrajinske položaje u blizini obale Dnjepra i prisilila ukrajinske formacije na evakuaciju dok su bile pod ruskom topničkom vatrom'.

  • +11
Uništena brana kod Hersona Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia