nakon dvije godine

Američki general upozorio: Ruska vojska danas je veća nego prije invazije

12.04.2024 u 05:56

Bionic
Reading

Ruske oružane snage nisu se smanjile tijekom rata u Ukrajini, nego su se povećale, rekao je u srijedu visoki američki general

'Ruska vojska zapravo je sada veća, i to za 15 posto, nego što je bila kada je izvršila invaziju na Ukrajinu', rekao je general američke vojske Christopher Cavoli, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Europi, na saslušanju na Odboru za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa, prenosi Business Insider.

'Prošle godine Rusija je povećala broj svojih trupa na prvoj liniji s 360.000 na 470.000', nastavio je Cavoli, dodajući da je povećanje rezultat toga što je podigla dobnu granicu za novačenje s 27 na 30 godina. To, rekao je Cavoli, znači da je mogla povećati 'bazen raspoloživih vojnih obveznika za dva milijuna u godinama koje dolaze'.

'Ukratko, Rusija je na putu da zapovijeda najvećom vojskom na kontinentu. Bez obzira na ishod rata u Ukrajini, Rusija će biti veća, smrtonosnija i ljuća na Zapad nego kad je izvršila invaziju', rekao je Cavoli u svom uvodnom obraćanju Kongresu. On nije prvi američki dužnosnik koji je istaknuo prijetnju koju predstavlja jačanje ruskih snaga. Prošli tjedan zamjenik državnog tajnika Kurt Campbell rekao je da je ta država 'gotovo u potpunosti' obnovila svoju vojsku nakon što je pretrpjela teške gubitke u Ukrajini.

  • +2
Ruske bombe FAB-500 Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

'Njene novootkrivene sposobnosti predstavljaju dugoročan izazov za stabilnost u Europi i prijete saveznicima u NATO-u', rekao je Campbell sudionicima na dijalogu koji je 3. travnja organizirao Centar za novu američku sigurnost, think tank sa sjedištem u Washingtonu. Upozorenja Cavolija i Campbella o osnaženoj ruskoj vojsci dolaze usred slabljenja američke potpore ratu u Ukrajini. Republikanci su više puta blokirali pokušaje Bidenove administracije da pošalje pomoć Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da će njegova zemlja 'izgubiti rat' bez dodatne potpore SAD-a.

  • +4
Ruska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

'Ako ne nastavimo podržavati Ukrajinu, ona će ostati bez topničkih granata i protuzračnih projektila u prilično kratkom roku. Na temelju mog iskustva 37 i više godina u američkoj vojsci, ako jedna strana može pucati, a druga ne može uzvratiti, strana koja ne može uzvratiti - gubi', rekao je general Cavoli.