zajedničko letenje

Američki F-16 i naši MiG-ovi izvodili manevre nad Slavonijom

06.04.2019 u 17:38

Bionic
Reading

U sklopu posjeta pripadnika 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti Eskadrile borbenih aviona u subotu su imali zajedničko letenje s pilotima višenamjenskih borbenih aviona F-16 Nacionalne garde Minnesota, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH)

Pilote su uoči leta posjetili potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, veleposlanik SAD-a Robert Kohorst te vojni izaslanik SAD-u u RH Robert Mathers.

Ministar Krstičević rekao je kako se radi o povijesnom događaju koji je još jedna potvrda prijateljstva i strateškog partnerstva između Hrvatske i SAD-a. Prisjetio se svog prošlogodišnjeg posjeta Nacionalnoj gardi Minnesota i leta u američkom zrakoplovu F-16 te poručio: "Drago mi je da ste se odazvali mom pozivu i nadam se da ćete i vi uživati u ljepotama Hrvatske iz zraka".

Veleposlanik Kohorst je izrazio zadovoljstvo posjetom Nacionalne garde Minnesote Republici Hrvatskoj. "Hvala vam na pozivu i dobroj suradnji. Napravit ćemo sve da i vi dobijete borbene avione", rekao je veleposlanik poželjevši pilotima siguran let.

Zajedničke letove MiG-ova i američkih zrakoplova F-16 u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu su pratili i kadeti budući piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" koji su imali priliku i razgledati američke zrakoplove.

F-16 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hrvatski i američki piloti uvježbavaju presretanje i razne formacije Piloti Eskadrile borbenih aviona su s dva MiG-a 21 i piloti 148. Fighter Wing-a su s dva zrakoplova F-16 na prvom zajedničkom letu uvježbavali taktičko presretanje i temeljne manevre zračne obrane iznad Slavonije, dok su se tijekom drugog leta kroz razne formacije upoznavali s ljepotama Hrvatske, letjevši iznad Kvarnera, Zadra, Like i Plitvičkih jezera.

Pripadnici 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote borave u posjetu 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 5. do 8. travnja, u sklopu bilateralne obrambene suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te u sklopu partnerstva Hrvatske i Savezne Države Minnesote. a na poziv potpredsjednika vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Izvor: tportal.hr / Autor: MORH