obljetnica ruske invazije

Američki državni tajnik stigao u Kazahstan, susrest će se sa svih pet predstavnika bivših sovjetskih republika

28.02.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u utorak u Srednju Aziju kako bi se sastao s dužnosnicima svih pet bivših sovjetskih republika nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu

Blinkenov posjet glavnim gradovima Kazahstana i Uzbekistana predstavlja njegov prvi posjet Srednjoj Aziji u svojstvu šefa diplomacije u Bidenovoj administraciji.

Putovanje je uslijedilo samo nekoliko dana nakon godišnjice ruske invazije na Ukrajinu koja je testirala utjecaj Moskve u regiji koja također uključuje Kirgistan, Tadžikistan i Turkmenistan.

Čelnici u regiji osjećaju se ohrabrenima da se suprotstave Rusiji, dok Moskva tržišta i trgovačke rute tih zemalja pokušava koristiti za zaobilaženje zapadnih sankcija.

Blinken će se u utorak sastati s ministrima vanjskih poslova svih pet srednjoazijskih država u Astani, nakon čega ide u uzbekistansku prijestolnicu Taškent.

Američki dužnosnici kažu da je Bidenova administracija pojačala angažman u regiji u nastojanju da pokaže koristi od suradnje sa SAD-om regiji koja se suočava s gospodarskim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

  • +21
Rat u Ukrajini 28.02.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Marek M. Berezowski / AFP

Blinken je u utorak u Astani rekao kazahstanskom ministru vanjskih poslova Muhtaru Tileuberdiju da Washington podržava suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet Kazahstana koji je stekao neovisnost od Moskve 1991. godine.

"Ponekad samo izgovorimo te riječi, ali one zapravo imaju pravo značenje i naravno znamo da u ovom određenom vremenu imaju još više odjeka nego inače", rekao je Blinken.

Blinken će se također susresti s predsjednikom Kazahstana Kasimom Žomartom Tokajevom koji je premoćno pobijedio na izborima u studenom, a javno se usprotivio teritorijalnim zahtjevima ruskog predsjednika Vladimira Putina nauštrb Ukrajine.

Rusija i Kazahstan dijele najveću kopnenu granicu na svijetu, a neki su Kazahstanci zabrinuti za sigurnost zemlje pogotovo zbog toga što u Kazahstanu živi najveći broj Rusa u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza nakon Ukrajine.