UBIO TROJE LJUDI

Američki antisemit optužen za zločin iz mržnje

15.04.2014 u 12:58

Bionic
Reading

Antisemit koji je večer uoči Pesaha ubio troje kršćana u predgrađu Kansas Cityja misleći da su židovi, bivši je vođa Ku Klux Klana i bit će optužen za zločin iz mržnje, objavile su američke vlasti

Frazier Glenn Cross (73) u mahnitom je pohodu ubio tinejdžera i njegova djeda ispred centra židovske zajednice i ženu koja je bila u posjetu majci u obližnjem židovskom umirovljeničkom domu. Nitko od ubijenih nije židov. Dječak i njegov djed su metodisti, a žena je bila katolkinja.

Cross iz Aurore u Missouriju ima kriminalnu prošlost i poznat je policiji kao bivši viši član KKK-a s javnim antisemitskim stajalištima.

Mjesne skupine za ljudska prava navode da je Cross prije 20 godina bio jedan od osnivača paravojne organizacije u Sjevernoj Karolini i javno je pozivao na istrebljenje židova. Bio je u zatvoru zbog prijetnji i nedopuštenog posjedovanja oružja.

Cross je navodno bio jedan od zloglasnijih 'bijelih supremacista' u SAD-u početkom 80-ih, iako je u posljednjem desetljeću bio na periferiji toga pokreta.

Cross je ubio 14-godišnjaka koji je došao u židovski centar na pjevačku audiciju i djeda koji ga je pratio. Obojica su pogođena puščanim mecima u glavu. Treća žrtva ubijena je kilometar i pol dalje, ispred židovskog umirovljeničkog doma gdje joj je živjela majka.

FBI je znao za Crossovu prošlost, ali ga agencija nije pratila jer ništa nije ukazivalo na napad. Bit će optužen za zločine iz mržnje iako mu žrtve nisu židovi. Zločini iz mržnje povezani su predrasudama i vjerovanju, a ne s identitetom žrtava.