BIVŠI MINISTAR OBRANE SAD-A

'Američki angažman u Siriji bi bio pogreška'

12.05.2013 u 20:39

Bionic
Reading

Vojni angažman Sjedinjenih Američkih Država u Siriji bio bi pogreška jer mu je ishod nepredvidiv, ocijenio je u nedjelju bivši američki ministar obrane Robert Gates

U razgovoru za kanal CBS Gates je rekao i to da ne očekuje 'dobre rezultate' razgovora o spornom iranskom nuklearnom programu i da bi potpuno povlačenje Amerikanaca iz Afganistana bilo 'grozna pogreška'.

'Smatrao sam intervenciju u Libiji pogrešnom, a i sad smatram da bi bilo pogrešno intervenirati u Siriji. Precjenjujemo svoju sposobnost predviđanja ishoda', ocijenio je Gates.'Prije svega treba biti oprezan, posebice glede naoružavanja tih skupina i američkog vojnog uključivanja', istaknuo je.


Zastupnici u američkom Kongresu izvršili su pritisak na predsjednika Baracka Obamu, koji pokušava pronaći novi diplomatski elan za rješenje sukoba u suradnji s Rusijom, da zauzme tvrđe stajalište protiv režima predsjednika Bašara al-Asada i dopusti isporuku oružja pobunjenicima ili nametne područje zabrane leta.

Gates drži da Washington najveće nade treba polagati u to da sankcije toliko naštete sirijskom režimu da on promijeni stajalište. U pogledu Afganistana Gates je ocijenio da bi određeni broj trajno stacioniranih američkih vojnika trebao ostati u toj zemlji i nakon odlaska američkih postrojbi 2014. 'Napustiti Afganistan 2014. u stanju u kakvom je sad i otići kao što su to učinili Sovjeti bila bi katastrofalna pogreška', ocijenio je Gates.