BESPOŠTEDNI NIJEMCI

'Američka politička elita pokvarena je do srži'

03.10.2013 u 11:35

Bionic
Reading

Dok zastoj u radu američke vlade ulazi u svoj treći dan, Washington postaje izvor ismijavanja, ali i zabrinutosti za ostatak svijeta. Njemački komentatori opisuju situaciju kao 'specifično američki problem' s dalekosežnim posljedicama, piše Spiegel

Mnogi Nijemci ne mogu sasvim razumjeti nesposobnost američkih političara da postignu rješenje u sukobu oko državnog proračuna, što je od utorka u ponoć rezultiralo zastojem u radu državnih službi.

'Gledatelji spektakla koji se odvija u Washingtonu najradije bi zaplakali', piše konzervativni list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

'Glavni akteri u ovom sukobu, koji ima svoje ideološke i političke faktore, preuzeli su golem rizik i potvrdili da su u pravu svi oni koji su ikada optužili politički establišment u Washingtonu da je pokvaren do srži - dovodeći tu svjetsku silu u proračunsko izvanredno stanje. Javnost je ostavljena u čudu kako je situacija mogla ovako eskalirati i zašto je sustav toliko otrovan', navodi FAZ.

Njemački komentatori također se pitaju može li slična blokada državnih službi zadesiti i Berlin, s obzirom na to da se kancelarka Angela Merkel trenutačno koprca u iscrpljujućim pregovorima oko proračuna između njezinih konzervativaca i vjerojatnih koalicijskih partnera, socijaldemokrata. U razgovoru za agenciju DPA, profesor političke ekonomije Henrik Enderlein uvjerava da takve opasnosti nema: blokada je 'specifičan američki problem', a slično pišu i ostali njemački mediji.

Mnogima je, međutim, jasno da će situacija u Americi imati dalekosežne posljedice.

'Cijeli svijet plaća cijenu zbog gašenja Amerike', naslov je članka dnevnika Die Welt, u kojemu prominentni njemački ekonomisti upozoravaju da je američki pucanj u vlastitu nogu opasan kako po njemački izvoz, tako i po svjetsku ekonomiju.

'Stranka kamikaza'

Njemački mediji odreda se slažu da republikanci snose najveću krivnju za blokadu. Spiegelov komentator Gregor Peter Schmitz nazvao ih je 'strankom kamikaza': do zastoja rada državne uprave dovela je plaćenička politička kultura u kojoj neposredno izabrani predstavnici svake dvije godine traže potvrdu na izborima financiranim privatnim novcem, kao i nepostojanje stranačke infrastrukture u usporedbi s njemačkim parlamentarnim modelom u kojoj su kampanje financirane javnim sredstvima.

'U najvećoj svjetskoj demokraciji postoje fundamentalisti: tvrdo krilo Republikanske stranke opet sakati SAD', piše list Nachrichten iz Nuremberga. Pokret Tea Party, zaključuje taj dnevnik, 'ne bavi se demokracijom, već dogmatizmom'.

'Na djelu su fundamentalisti koji su doveli svoju zemlju na stup srama kako bi progurali svoju čistu doktrinu. Kakva tragedija!' piše komentator Stadt-Anzeigera iz Kölna.

'Autodestrukcija' demokracije

Süddeutsche Zeitung krivi obje strane u sukobu.

'Već nekoliko godina očigledna je samodestrukcija jedne od najstarijih svjetskih demokracija. A velika tragedija pritom je u tome što za to nisu krivi neprijatelji demokracije, pohlepni lobisti ili opaki stranački donatori. Američku demokraciju lome isti oni koji bi je trebali čuvati: birači, stranke i političari', piše taj list sa sjedištem u Münchenu.

Stvar je u tome da su republikanci koji su skrivili blokadu demokratski izabrani; stranke potiču radikalizam koji produbljuje političke i društvene podjele u zemlji; premalo je političara koji su voljni ili sposobni razmišljati šire od njihovih vlastitih izbornih okruga.

'Trenutačno, u Washingtonu traje rat oko proračuna i nitko ne zna hoće li država za tri tjedna još uvijek biti solventna. Jasno je, međutim, da je Amerika već sada politički bankrotirala', zaključuje Süddeutsche Zeitung.