NAKON INTERVENCIJE MINISTARSTVA RADA

Amazon raskinuo ugovor s neonacističkim zaštitarima

19.02.2013 u 13:37

Bionic
Reading

Skandal u njemačkom Amazonu, koji je angažirao zaštitarsku tvrtku s neonacističkim vezama, nastavio se uključivanjem ministrice rada Ursule von der Leyen u cijelu priču, kao i odlukom da se raskine ugovor s problematičnim zaštitarima

Nakon što je na javnoj televiziji ARD prikazana reportaža o uvjetima rada u njemačkom Amazonu, u tamošnjoj javnosti se digla velika bura zbog činjenice da uvjeti rada baš i nisu na europskom nivou. Prvenstveno zbog činjenice da radnike Amazona stranog porijekla redovito šikaniraju zaštitari koje je kompanija angažirala.

Naime, riječ je o ljudima povezanim s neonacistima, nogometnim huliganima i kriminalnim miljeom, koji na posao dolaze u majicama marke Thor Steinar, poznatog neonacističkog odjevnog brenda. Nadalje, uvjeti života stranih radnika su nezadovoljavajući, a sve se odvija uz znanje Amazona, radnih agencija i transportnih tvrtki koje voze radnike na radna mjesta.

Amazon je pak izjavio da je 'politički neutralna kompanija' te je raskinuo ugovor sa zaštitarskom tvrtkom HESS. Sve to je pak učinjeno pod pritiskom njemačke javnosti, ali i politike, s obzirom da je ministrica rada Ursula von der Leyen zaprijetila ukidanjem dozvole za rad na njemačkom tržištu problematičnim zaštitarima. Opozicijski SPD je pak izjavio da je riječ o strašnom kršenju radnog zakonodavstva te zatražio istragu. Amazon je osudio i premijer pokrajine Hessen Volker Bouffier, gdje je smješten distribucijski centar knjižarskog diva.

U priču su se uključili i predstavnici velikog sindikata Ver.di koji najavljuju pregovor s američkim koncernom oko tarifnog ugovora za sve stalno zaposlene u njemačkom Amazonu, kao i o poboljšanju uvjeta rada.