jordanska dolina

Aman treba preuzeti zemlju koju je prije 25 godina dao na raspolaganje Izraelu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.11.2019 15:31
  • Objavljeno 08.11.2019 u 15:31
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Robert Hoetink / Alamy

Ugovor koji su prije 25 godina potpisali Izrael i Jordan po kojemu izraelski poljodjelci mogu obrađivati zemlju na dvjema jordanskim lokacijama duž zajedničke granice istječe u nedjelju, čime seljaci ostaju prepušteni neizvjesnosti

Na temelju jordansko-izraelskog mirovnog ugovora iz 1994. jordanska zemlja je 'besplatno dana na raspolaganje' izraelskim posjednicima na početno razdoblje od 25 godina u Bakuri/Naharayimu i Gumaru/Tzofaru.

U listopadu 2018., godinu dana prije isteka roka, jordanski kralj Abdulah II. je obavijestio Izrael da želi preuzeti te pogranične sektore, površine desetak četvornih kilometara, na kojima su Izraelci uzgajali žitarice, voće i povrće.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je tada odgovorio da želi početi pregovore radi očuvanja sadašnjeg stanja. No nekoliko dana prije isteka roka za povrat zemlje, situacija je još nejasna.

'Nismo primili nikakvu notu izraelskih vlasti', rekao je u petak za vojni radio Idan Greenbaum, ravnatelj Regionalnog vijeća Jordanske doline, gdje je smješten Naharayim, kako ga zovu Židovi, ili Bakura, Arapi.

Greenbaum je ipak rekao da su ga jordanski dužnosnici upozorili da će pristup tom poljoprivrednom zemljištu od nedjelje biti zabranjen izraelskim poljodjelcima. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je na upit AFP-a reklo da 'ugovor istječe 10. studenog'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!