OTVARAJU NAJČUVANIJU ŠKRINJU

Alkari prodaju blago: 20 kg zlata i 160 kg srebra

Bionic
Reading

Kriza i dugovi stisnuli su i Viteško alkarsko društvo, koje će kako bi platilo tri milijuna duga za izgradnju Alkarskih dvora, otvoriti najbolje čuvanu škrinju u trezoru i iz nje uzeti 20 kilograma zlata i 160 kilograma srebra

Uprava Viteškog alkarskog društva odlučila se na raspisivanje javnog natječaja za prodaju vrijedne imovine. To je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio Ante Delić, tajnik VAD-a, najavljujući skori javni natječaj kojim će sinjska viteška udruga oglasiti prodaju tih količina zlata i srebra. 'Za naše blago interes su pokazali neki strani kupci'.

Alkarski dvori počeli su se graditi 2007. godine. Vlada je sufinancirala projekt s 21,6 milijuna kuna, što je više od polovice potrebnog iznosa, grad Sinj sa šest, Županija sa četiri a Viteško alkarsko društvo trebalo je osigurati osam milijuna kuna.
Potrošeno je devet milijuna kuna više, jer je izgrađeno 700 kvadrata više od predviđenog (sedam tisuća kvadratnih metara), uz cijeli niz drugih 'sitnica' koje su se pojavile tijekom izgradnje.

'Upućeni burzovni stručnjaci skrenuli su nam pozornost na visoki rast cijene zlata, uz procjenu da je cijena dosegnula zenit. Zato smo se odlučili na prodaju našeg trezorskog blaga. U idućem razdoblju morat ćemo osigurati i dodatna sredstva jer nas tek čeka uređenje interijera budućeg Alkarskog muzeja i drugih sadržaja. Očekujemo, dakako, sufinanciranje Vlade, posebno što je predsjednica Kosor to javno obećala na prošlogodišnjoj Alci, naglašavajući da je Alka od najvišeg nacionalnog interesa', kaže tajnik Delić.