struku nitko nije pitao

Pedagog pokopao ideju o utakmicama umjesto nastave: 'Ministar je školu poistovjetio s lokalnom birtijom!'

21.11.2022 u 14:37

Bionic
Reading

I dalje se ne stišavaju reakcije na ideju koju je prije nekoliko dana iznio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs o tome da učenici u školama mogu pratiti utakmice hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru. O toj temi pitali smo i stručnjaka pedagoga te osnivača web stranice pedagozi.com Alena Hasikića

Otkad se pojavila informacija da će se saborske sjednice, a onda i nastava u školama prekidati zbog utakmica hrvatske reprezentacije u Katru, ne prestaje javna rasprava o tome treba li se uopće tako nešto dozvoliti u školama.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je prošlih dana da je takva odluka na školama, no da za prekidanje nastave zbog utakmica moraju biti ispunjeni neki uvjeti. Osim što se za to mora odlučiti većina, utakmice se moraju pratiti u prostorima škole, a ne pustiti učenike kući, te se sve propušteno u nastavi mora nadoknaditi.

Takva ideja odmah je podijelila društvo, a među prvima je reagirala bivša ministrica Blaženka Divjak rekavši da se takva odluka ne može donijeti bez suglasnosti roditelja i plana naknade nastave. 'Nije jasno koji odgojni i obrazovni ishodi se ostvaruju gledanjem utakmica, a niti je li uopće ijedna škola dostavila takav nerazumni zahtjev nadležnom ministarstvu', napisala je Divjak na Facebooku.

Za mišljenje o toj ideji pitali smo i stručnjaka - osnivača web stranice pedagozi.com Alena Hasikića, pedagoga u OŠ Joakima Rakovca u Svetom Lovreču te vanjskog suradnika asistenta na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Puli.

'Ne slažem se s idejom ministra obrazovanja koji je školu i nastavni proces poistovjetio s lokalnom birtijom. Znam da se i gledanje utakmice može 'pretočiti' u obrazovne ishode koji bi se donekle uklopili u redoviti rad, no i dalje tu ideju smatram neprimjerenom. Još više mi je neprimjereno to što za ovakve i slične ideje škole saznaju u medijima, a ne putem službenih dopisa', kaže Hasikić za tportal.

Ovaj pedagog napominje da se ne sjeća da se ovako nešto dogodilo i da su djeca organizirano pratila utakmice umjesto da su sudjelovala u nastavi. 'Kad se već digla tolika fama oko ovog događaja, neka se svi gledatelji (navijači) u pratnji najmlađih postave kao model kako navijati, a da pritom to navijanje sutra ne poprimi oblik (navijačkih) nasilnih ponašanja', poručuje Hasikić.

  • +24
Hrvatski navijači u Dohi, nogomet, SP Katar 2022. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec/ CROPIX