SABORSKI ZASTUPNIK STRANKE 'SNAGA'

Aleksić: Zaustavimo nezakonito poslovanje banaka

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2016 11:45
  • Objavljeno 21.10.2016 u 11:45
udruga franak, goran aleksić

udruga franak, goran aleksić

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Goran Aleksić, zastupnik stranke Snaga, pozvao je u petak Sabor da izmijeni Ovršni i Zakon o potrošačkom kreditiranju te tako 'stane na kraj nezakonitom poslovanju banaka' i spriječi ovrhe nad nekretninama koje su upisane kao hipoteka na temelju nezakonitih ugovora o kreditiranju

'Banke su do 1. siječnja 2013. ugovarale kamate na nezakonit način, tako da se one mijenjaju odlukom banke. To je kao da ja nekom od vas prodam automobil za 100 tisuća kuna, na 10 rata po 10.000 kuna i ugovornom odredbom ugovorim tako da svaka rata može biti onakva kako ja to poželim', kazao je Aleksić, nakon stanke koju je zatražio kako bi se očitovao o nezakonitom poslovanju banaka.

Ustvrdio je kako takvo ugovaranje kamata nije dopušteno, jer Zakon o obveznim odnosima propisuje da cijena kredita mora biti ili fiksna ili odrediva. Podsjetio je da je Sabor reagirao na ubrzani tečaj švicarskog franka kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, koje su na snagu stupile početkom 2014. godine.

'Nažalost, banke su ponovo samovoljno postupile i umjesto da ugovore parametre s dužnicima, banke su sa svojim dužnicima to definirale samovoljno i jednostrano, obavijestile ih o tome i nakon toga primjenjivale tako nezakonito određene parametre', tvrdi Aleksić.

Uvjeren je kako Sabor mora stati na kraj takvom ponašanju. 'Moramo u zakonu propisati metodologiju izračuna parametara za promjenu kamatnih stopa. Da bi se to promijenilo, potrebno je vratiti se na početak svakog ugovora i na početku odrediti parametar, fiksni dio kamatne stope i razdoblje promjene kamatnih stopa', poručio je.

Aleksić ističe i da su banke usred ugovornog odnosa same utvrdile visoke fiksne dijelove kamatnih stopa. 'Promjenjivi dio je vrlo nizak, ali narednih godina mogao bi jako narasti i jako naštetiti dužnicima', upozorio je.

Po njegovoj računici, banke su nezakonito naplatile više od pet milijardi kuna kamate, zbog čega traži izmjene Ovršnog zakona. 'Ne možemo glumiti sud, vratiti preplaćene kamate, ali možemo izmjenom Ovršnog zakona spriječiti ovrhu svake nekretnine nad kojom je samovoljno i nezakonito ugovorena hipoteka', rekao je Aleksić, uvjeren da bi se na taj način legalno zaštitilo više od 100.000 ovršenika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!