DOSADAŠNJA ČLANICA

Aleksandra Jozić Ileković mogla bi postati nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa?

07.02.2023 u 19:03

Bionic
Reading

Dosadašnja članica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić Ileković izgledna je kandidatkinja za predsjednicu tog tijela čijim članovima uskoro istječu petogodišnji mandati

Ta informacija, koju nije bilo moguće službeno potvrditi, proširila se saborskim hodnicima nakon današnjeg sastanka vladajuće koalicije. Koalicijski partneri, navodno su, vrlo pozitivno reagirali na ime Jozić Ileković. Potvrde li idući dani tu neslužbenu informaciju, to će značiti da iz Povjerenstva odlazi dosadašnja predsjednica Nataša Novaković koja se, za razliku od tri protukandidatkinje, prijavila samo za mjesto predsjednice, ne i članice Povjerenstva.

Jozić-Ileković te Nike Nodilo-Lakoš i Ines Pavlačić, konkurirale su i za predsjednicu i za članicu Povjerenstva. Jozić-Ileković osoba je s bogatom biografijom, bila je savjetnica ministra uprave, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), zamjenica predstojnika Vladina Ureda za zakonodavstvo itd.

Ostale kandidatkinje slabo su poznate široj javnosti, Pavlačić je pročelnica karlovačkoga gradskog ureda za upravu, a Nodilo-Lakoš savjetnica uprave zagrebačke Gradske plinare. Na javni poziv za izbor predsjednika i četiri člana Povjerenstva, raspisan u rujnu, pristiglo je 15 kandidatura, no iz procedure su ispali dosadašnji članovi Povjerenstva Davorin Ivanjek i Tončica Božić. Ivanjeku traje drugi mandat u Povjerenstvu, a prema zakonu ista osoba ne može biti birana više od dva puta, dok je Božić psihologinja, a u Povjerenstvu mogu biti samo pravnici. Sadašnja članica Povjerenstva Tatijana Vučetić nije se ponovno kandidirala.

Što misle o kandidatima za to tijelo, saborski će zastupnici imati priliku reći u četvrtak kada će se pred njima naći završna lista s imenima četiriju kandidatkinja za predsjednicu i 11 kandidata za članove Povjerenstva, samo glasovanje, koje je tajno, trebalo bi biti 17. veljače. Novaković je za predsjednicu Povjerenstva izabrana početkom ožujka 2018., dva tjedna nakon što je Sabor za njegove članove izabrao Tatijanu Vučetić i Davorina Ivanjeka te Tončicu Božić i Aleksandru Jozić-Ileković.