NIJE PRVI PUT

Je li ovo vrhunac izborne prevare? Mađari u užoj Srbiji dobili tisuće glasova, a tamo uopće ne žive

22.12.2023 u 14:48

Bionic
Reading

Već treće izbore zaredom Savez vojvođanskih Mađara, najveća stranka koja okuplja mađarsku nacionalnu manjinu u Srbiji, bilježi nevjerojatne rezultate na jugu te države, gdje se broj osoba koje se izjašnjavaju kao Mađari mjeri tek u desecima. Novotarija aktualnih izbora je disperzija ovog izbornog inženjeringa na centralnu Srbiju

Ovaj fenomen prvi put je zabilježen na izborima 2020., kad su građani Vranja, najvećeg grada na krajnjem jugu Srbije, u kojemu živi nešto manje od 90 tisuća stanovnika, dali čak 424 glasa Savezu vojvođanskih Mađara (SVM), a u tom gradu prema aktualnom popisu živi samo sedam pripadnika mađarske nacionalne manjine. Stanovnike Donjeg Neradovca, sela u okolici Vranja gdje je SVM osvojio 123 glasa, od tada u šali zovu - Mađarima.

Trend se nastavio i na prošlogodišnjim izborima, a 'Mađari' su bili aktivni na biralištima i ove godine: u Vranju ih je mađarskoj stranci glasove dalo njih 92, u Leskovcu, gdje živi 14 Mađara, dobili su 116 glasova, dok ih u Nišu ima 54, a osvojili su 140 glasova. Sjajne rezultate SVM je zabilježio i u Vlasotincu, gdje žive četiri Mađara, a osvojili su 70 glasova, te u Vladičinom Hanu i Žitorađi, gdje su osvojili 35, odnosno 41 glas, a u tim gradovima živi svega po dvoje Mađara.

Da sadržaj programskih odrednica nadilazi borbu za prava nacionalnih manjina, pokazuju i rezultati iz Šumadije i zapadne Srbije, gdje je SVM osvojio nevjerojatnih 108 glasova u Kruševcu, 66 u Kraljevu, 64 u Čačku i 162 u Šapcu, a da u tim sredinama nije popisan nijedan jedini Mađar.

Na ovaj fenomen ukazao je na mreži X politolog i glasnogovornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. S druge strane, predsjednik SVM-a Bálint Pásztor, sin dugogodišnjeg predsjednika SVM-a Istvána Pásztora, koji je preminuo potkraj lipnja ove godine, kaže da u tome nema ničega neobičnog. Ističe da su na izborima ukupno osvojili 4000 glasova više nego na prošlima. 'Toliko je ljudi koji cijene rad mog pokojnog oca. Obično od svih glasova imamo između tri i pet tisuća glasova izvan Vojvodine', komentira mlađi Pásztor.

István Pásztor, istini za volju, veći dio političke karijere i jest funkcionirao kao spona dvojice prijatelja, bliskih suradnika i rodonačelnika iliberalne demokracije na jugoistoku Europe, srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbána. Stariji Pásztor je potkraj prošlog stoljeća, još dok je u Srbiji vladao Slobodan Milošević, figurirao kao jedan od vođa Demokratske opozicije Srbije (DOS), blizak tadašnjem premijeru Đinđiću i proeuropskoj struji srpske vlasti. Godine 2008. dolazi na čelo Saveza vojvođanskih Mađara, no jačanjem Vučića, koji postupno preuzima poluge politike u Srbiji, Pásztor polagano prelazi na njegovu stranu i postaje ključni igrač za uspostavljanje mosta između Beograda i Budimpešte te intenzivne suradnje Vučića i Orbána kad god je to potrebno, a naročito u predizbornom razdoblju.

Famozna pruga Beograd - Budimpešta, koju su zajedničkom pozajmicom Srbije i Mađarske od arapskih šeika gradili Kinezi, sve dok arapski novac nije presušio pa je upitno hoće li biti završena, ili recimo strelovit uspon nogometnog kluba TSC iz Bačke Topole, pogonjen obilnim sponzorstvom Orbánovih jataka, samo su dio projekata srpskog i mađarskog čelnika kojima je Pásztor kumovao.

  • +5
Aleksandar Vučić i Viktor Orbán na sprovodu Istvána Pásztora Izvor: Pixsell / Autor: Otos Andras/ATAImages/PIXSELL

Jedan od posljednjih bliskih susreta Vučića i Orbána dogodio se upravo u srpnju, na sprovodu Istvána Pásztora u Subotici, nakon čega je osnovano i vijeće za stratešku suradnju Srbije i Mađarske, a u rujnu su dvojica čelnika ponovo obigravala arapske šeike u Abu Dhabiju. Dobro upućeni izvori kažu da je, u sklopu strateške suradnje Beograda i Budimpešte, Vučić zajamčio Orbánu i to da će SVM biti stabilno predstavljen u parlamentu. Iako Mađara u Vojvodini ima sasvim dovoljno da bi SVM prešao manjinski prag od 0,3 posto, Vučić se očito dodatno potrudio da ovo obećanje bude ispunjeno s kamatom. Neki idu toliko daleko da optužuju lokalne naprednjake da su za sitan novac natjerali pretežno siromašne Rome s juga Srbije da se na popisu izjasne kao Mađari kako bi se prikrio izborni inženjering, no ove optužbe nikad nisu potvrđene.

Bilo kako bilo, Savez vojvođanskih Mađara će u idućem sazivu srpskog parlamenta imati jednog zastupnika više nego u prošlom - šest umjesto pet - za što im je dovoljno 1,7 posto osvojenih glasova ukupnog biračkog tijela ili oko 64 tisuća glasova. S obzirom na to da je Mađara u Srbiji nešto manje od 185 tisuća, što uključuje i maloljetne osobe, ovo je uistinu impresivan rezultat, no teško je oteti se dojmu da bi takav rezultat postigli bez poguranca osovine Vučić - Orbán.