KONGRES PUčana digao buru

Aleksandar Vučić održat će govor u zagrebačkoj Areni; Plenković: Pozvao ga je šef EPP-a, danas sam s njim u Ženevi, zašto stalno mistificiramo?

07.11.2019 u 08:50

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu 20. studenog održat će govor na kongresu Europske pučke stranke u zagrebačkoj Areni

Kako javlja N1, na izbornom kongresu Europske pučke stranke očekuju se šefovi europskih država i vlada te najviši dužnosnici EU-a, među kojima su i njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te još uvijek aktualno vodstvo EU-a Donald Tusk i Jean-Claude Juncker.

Među više od 2000 delegata iz više od 40 zemalja govorit će i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je Srpska napredna stranka (SNS) postala pridružena članica EPP-a.

O najavi Vučićeva dolaska u Zagreb, koji se događa u osjetljivom trenutku, dan nakon obilježavanja obljetnice pada Vukovara, oglasio se i premijer Andrej Plenković dok je prelazio u zgradu Sabora.

'Kongres se održava u Areni, a na pripremi i organizaciji skupa radimo već dvije godine. Pozvao ga je predsjednik EPP-a Joseph Daul. Danas smo skupa u Ženevi. Zašto stalno mistificiramo? Apeliram na vas da malo snizite ton', rekao je Plenković novinarima.

Vučić je posljednji put posjetio Hrvatsku u veljači 2018., kada su ga primili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković, a razgovaralo se o bilateralnim pitanjima poput nestalih i razgraničenja.

Podsjetimo, u javnosti je bilo dosta kontroverzi vezano za otkriće tportala da je HDZ-a za kongres unajmio glavnu dvoranu Hrvatskog sabora, što je koštalo ukupno 74.488 kuna. Ipak, glavni dio kongresa održat će se u zagrebačkoj Areni, uz - pretpostavljamo - uobičajeno snažne mjere osiguranja.