IZBOR HND-A

Aleksandar Stanković je novinar godine

05.05.2010 u 13:33

Bionic
Reading

Novinar Hrvatske televizije Aleksandar Stanković proglašen je danas novinarom 2009. godine jer je za njega glasovalo više članova Hrvatskog novinarskog društva (HND) nego za troje ostalih novinara predloženih za ovu prestižnu godišnju nagradu

Uz Stankovića za nagradu Novinar godine koja se dodjeljuje od 1954. ocjenjivački odbor HND-a nominirao je Josipa Bohutinskog, Natašu Škaričić i Hrvoja Šlabeka. Glasačke listiće poslalo je 807 članova HND-a, a Stanković je dobio 274 glasova.

U obrazloženju kandidature stoji da se u Stankovićevoj emisiji Nedjeljom u 2, koja je već deset godina jedna od najgledanijih na HTV-u 'pretresa sve i ništa ne zaobilazi'. Autor i voditelj pritom je neumoran tragač za novinarskom istinom, društveni kroničar i žestoki kritičar političkih i društvenih zbivanja koji je često otvarao teme korupcije i organiziranog kriminala, stoji u obrazloženju.

Zahvaljujući na nagradi Stanković je podsjetio na nezavidan položaj profesije. Svojoj je televiziji prigovorio što nikada nije izravno prenosila dodjelu novinarskih nagrada, iako u programu ima prostora za strukovne nagrade glumaca ili glazbenika.

agrada za životno djelo Otokar Keršovani dodijeljena je Milanu Gavroviću koji je od 1957. radio u Vjesniku, a od 1969. na tadašnjoj Televiziji Zagreb kao komentator i urednik. Tijekom dugogodišnje karijere Gavrović je objavljivao u VUS-u, Privrednom vjesniku, Globusu, Danasu i Startu, a nakon umirovljenja 1991. nastavlja raditi u Feral Tribuneu i radiju Slobodna Europa.'U više od pola stoljeća svoje novinarske karijere Gavrović je pokazao da je autor koji nikad ne govori o nečemu o čemu nema temeljitu informaciju, a stil mu je jasan, privlačan i razumljiv, ali bez koketiranja s jeftinim metaforama ili zvučnim pojednostavljenjima', smatra ocjenjivački odbor.

Nagradu 'Marija Jurić Zagorka' za pisano novinarstvo dobili su Jerko Bakotin i Hrvoje Krešić za reportažu 'Gaza - dan u najvećem zatvoru na svijetu' te za seriju tekstova s Bliskog istoka, objavljenih u Novom listu u rujnu 2009.

Istu nagradu za istraživačko novinarstvo dobio je novinar Business.hr-a Josip Bohutinski koji je svojim temeljitim, sustavnim i istraživačkim radom otkrio niz afera vezanih uglavnom uz Hrvatske autoceste. 'Mariju Jurić Zagorku' za televizijsko novinarstvo dobili su Morana Kasapović i Goran Rotim, autori vanjskopolitičkog magazina HTV-a 'Paralele', dok istoimena nagrada za radijsko novinarstvo niti ove godine nije dodijeljena jer, po odluci povjerenstva, niti jedan od prijavljenih radova nije zadovoljio kriterije.

Nagrada za novinsku fotografiju 'Nikša Antonini' dodijeljena je Siniši Sunari za za fotografiju 'Iz zatvora s ogrlicom za praćenje', objavljenu u svibnju prošle godine u Jutarnjem listu.

Čestitajući nagrađenima predsjednik HND-a Zdenko Duka podsjetio je i na tamnu stranu profesije među kojima su korupcija, koja vlada i u novinarstvu, monopol vlasništva, sve jeftinije novinarstvo te površne, jednostrane i često huškačke informacije, tekstovi i prilozi. Podsjetio je i na dugotrajne, a često i neuspješne, istrage o prijetnjama i napadima na novinare.

Uputio je podršku novinarima Glasa Istre 'koji s punim pravom bojkotiraju novu upravu koja je list preuzela u maksimalno sumnjivim okolnostima' te podsjetio da je Skupština Međunarodne federacije novinara donijela dvije rezolucije o hrvatskom novinarstvu - jednu o HRT-u i drugu o neovisnosti novinarskih redakcija.