PRILIČNO JEDINSTVENI

U Srbiji je priznanje Kosova 'crvena linija', ni pod cijenu ulaska u EU

16.02.2018 u 07:42

Bionic
Reading

Mišljenje velike većine Srba o ovom pitanju nije teško doznati - posvuda su grafiti 'Kosovo je Srbija' i ta se parola redovito uzvikuje na stadionima. Iako je prošlo deset godina od proglašenja neovisnosti Kosova, srpski stav o tome nije nimalo mekši, piše francuska novinska agencija Afp.

Srpski ustav kaže da je 'Kosovo integralni dio Srbije' i smatra ga se nacionalnom i vjerskom kolijevkom. To se može promijeniti jedino dvotrećinskom većinom parlamentarnih zastupnika i zatim referendumom. Obje  varijante su nezamislive. 

Srbija uz rusku podršku uspješno blokira ulazak Kosova u UN i druge međunarodne organizacije. 

Zemlje koje, poput Španjolske, odbijaju priznati Kosovo, političari i mediji veličaju. One države koje su krenule suprotnim putem uglavnom se ocrnjuju. 

Iako priznanje Kosova nije eksplicitan uvjet, normalizacija odnosa s Prištinom nužna je za ulazak Srbije u EU. 

Dijalog između dviju strana, pokrenut 2011. pod okriljem EU-a, uglavnom stoji na mjestu. 

Bivši ultranacionalistički jastreb Aleksandar Vučić, sadašnji predsjednik Srbije, transformirao se u političara desnog centra koji zemlju kani uvesti u EU. 

On povremeno pokušava uvjeriti svoje sunarodnjake da ublaže stajalište i poziva na "unutarnji dijalog o Kosovu", na "plaćanje dugova prošlosti", "rješavanje pitanja koje nije riješeno desetljećima", upozorava da se moraju donijeti teške odluke. 

  • +13
Aleksansar Vučić nedavno je boravio u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

"Kako bi postigli sporazum, obje strane moraju biti jednako nezadovoljne, ili barem malo zadovoljne", rekao je jednom. 

Ali nikada nije bio eksplicitan. U javim nastupima priznanje Kosova je crvena linija koja se ne prelazi. 

U tome su Srbi, inače dosta razjedinjeni, prilično jedinstveni. Njih 65 posto protivi se ulasku u EU ako je priznanje Kosova za to uvjet. 

U nedavnom intervjuu za Hinu predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli rekao je da je neovisnost Kosova gotova stvar oko koje nema pregovora, a što prije Srbija to shvati prije će postati članica EU-a.

Kosovo 17. veljače obilježava desetu obljetnicu neovisnosti koju je dosad priznalo 115 država, uključujući SAD i većinu članica EU-a.

Proglašenje neovisnosti uslijedilo je deset godina nakon rata 1998.-99. između srbijanske vojske i albanskih gerilaca (OVK) u kojem je poginulo 13.000 ljudi.

"Kosovo od lipnja 1999. korača samostalnim putem slobode, a od veljače 2008. putem neovisnosti. Ta je stvar riješena i Srbi to moraju priznati", rekao je Veseli.