RECESIJA I DEPRESIJA

Alarmantan porast broja žena ovisnih o kocki

10.07.2009 u 17:41

Bionic
Reading

Povećanje broja ovisnika o kocki postao je alarmantano. Posebno iznenađuje činjenica da je broj žena koje se bave kockanjem u strahovitom porastu. Nekoć su muškarci bili gotovo jedini ovisnici o kocki. Danas je taj omjer 3:2 u korist muškaraca

'Postavlja se pitanje je li riječ o socijalnom poremećaju, stilu života ili moralnom poniranju u recesiji. Jedno je sigurno, da je s konstantnim porastom broja uplatnih mjesta, kojih je oko 2300 u Hrvatskoj, iz dana u dan sve više i kockara. Zagrebačka bolnica Sestara milosrdnica, koja ima savjetovalište za tretman osoba koje imaju problema s kockanjem, barata brojkom od njih 50.000 u Hrvatskoj, od kojih je na tretmanu njih stotinjak', kazuje Anita Ćudina, dugogodišnja terapeutkinja za bolesti ovisnosti NLP-tehnika.

U Hrvatskoj je trenutno 2300 kladionica. Procjenjuje se da je broj kockaraoko 50 tisuća. Od toga broja samo stotinjak ih je na tretmanu odvikavanja.

Pojasnila je da je starosna dob kockara koji zatraže stručnu pomoć između 35 i 54 godine, a 20 posto ovisnika o kocki je u dobi iznad 55 godina. Rekorderka među ženama, kaže, po godinama u cijeloj Hrvatskoj jest 60-godišnjakinja s trogirskog područja, koja je počela s kućnom tombolom, a zaglibila je na poker-aparatima, piše Slobodna Dalmacija.

Ćudina obrazlaže da se razlikuju dvije vrste kockara: patološki i profesionalci, kojima je kocka zanat. Patoloških je 20-ak posto više. 'Moramo ozbiljno shvatiti da sve više djece ispod 18 godina provodi vrijeme u automat-klubovima i kafićima, koje nitko ne kontrolira, a to su upravo mjesta gdje se educiraju za kocku', upozorila je Ćudina.