dalekosežne implikacije

Vrhovni sud Alabame presudio: Zamrznuti embriji su 'djeca'

20.02.2024 u 10:37

Bionic
Reading

Vrhovni sud Alabame presudio je da su zamrznuti embriji "djeca", s potencijalno dalekosežnim implikacijama na klinike za neplodnost i in vitro oplodnju, prenijela je u utorak njemačka novinska agencija dpa

Presuda se izgleda temelji na krajnje doslovnom tumačenju Zakona o nezakonitoj smrti maloljetne osobe, koji je po većinskom mišljenju nazvan "opsežnim i bezuvjetnim", čime se primjenjuje na "svu djecu, rođenu i nerođenu, bez ograničenja".

Nepostojanje ograničenja proteže se i na "lokaciju" nerođene djece, rekli su suci, što znači da nije važno nalazi li se embrij u maternici ili izvan nje.

U Ustavu Alabame stoji da je svaka osoba stvorena na Božju sliku, što znači da ne može biti uništena bez izazivanja Božjeg gnjeva, primijetio je Huffington Post.

Kao takvi, suci su se čak pozvali na Bibliju u presudi od 131 stranice.

Ovaj konkretan slučaj uključuje tužbu zbog nezakonite smrti koju su pokrenuli pacijenti klinike za neplodnost, Centra za reproduktivnu medicinu, nakon što su njihovi embriji slučajno uništeni kada ih je pacijent izvadio iz jedinice za kriogeno skladištenje.

Podnesene su dvije tužbe, prema pisanju The Hilla, jedna koja se odnosi na zakon o nezakonitoj smrti maloljetnika, a druga u kojoj se traži naknada štete na temelju nemara.

Sudac okružnog suda odbacio je slučaj i parovi su se žalili. Državni Vrhovni sud preinačio je tu odluku.

“Nije uloga ovog suda da osmišljava nova ograničenja na temelju našeg vlastitog pogleda na to što jest ili nije mudra javna politika”, napisao je sudac Vrhovnog suda Alabame Jay Mitchell.

"To je osobito istinito tamo gdje su, kao ovdje, ljudi ove države usvojili ustavni amandman koji je izravno usmjeren na sprječavanje sudova da isključe 'nerođeni život' iz pravne zaštite", dodao je.

Stručnjaci za reproduktivna prava - liječnici i zagovornici - rekli su da bi presuda mogla ugroziti IVF općenito, izvijestio je AL.com.

Sudac Vrhovnog suda Alabame Greg Cook istaknuo je u suprotnom mišljenju da je zakon napisan 1872., mnogo prije nego što su zamrznuti embriji bili tehnološki mogući.