tzv. islamska država

Al-Bagdadija bi mogao naslijediti bivši časnik Sadama Huseina poznat kao 'profesor' i 'razarač', evo što se još zna o njemu

30.10.2019 u 10:16

Bionic
Reading

Nakon što je dosadašnji čelnik tzv. Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi u nedjelju u sirijskom Idlibu detonirao samoubilački prsluk i ubio sebe kako ne bi pao u ruke američkih specijalaca, vjeruje se da je za novog čelnika terorističke organizacije izabran Abdulah Kardaš. Donosimo portret navodnog Bagdadijevog nasljednika kojeg su Amerikanci kao časnika iračke vojske već imali u svojim rukama, ali pritom nisu razotkrili jnegove prave namjere

Prema tvrdnjama američkog magazine Newsweek, ubijeni al-Bagdadi je kao jedan od najtraženijih ljudi na svijetu još u ožujku imenovao Abdulaha Kardaša za svojeg nasljednika. Al-Bagdadi je, tvrde američki mediji pozivajući se na visoke obavještajne izvore, zadužio Kardaša za religijske poslove unutar Islamske države, ali ga čelništvo te terorističke organizacije nikad nije javno podržalo.

O Kardašu se vrlo malo zna, a ne zna se pouzdano ni njegova dob.Sudeći prema jedinoj javnosti dostupnoj fotografiji Abdulaha Kardaša, riječ je o muškarcu starosti između 30 i 40 godina. Iz američkih obavještajnih krugova procurile su šture informacije prema kojima se prezime novog čelnika organizacije u pojedinim slučajevima piše Karšeš te da mu je pravo ime Hadži Abdulah al-Afari.

Kardaš je, tvrde isti izvori, rođen u većinski sunitskom Tal Afaru u Iraku, a studirao je na koledžu za islamske znanosti u iračkom Mosulu. Prije pridruživanju Islamskoj državi, Kardaš je bio časnik u vojsci Sadama Huseina i dužnosnik njegove stranke Ba'ath, ali nakon pada iračkog diktatora zbog sumnji u njegovu povezanost s Al Kaidom zarobljava ga američka vojska te ga u 2003. do 2004. godine drži zatočenog u zarobljeničkom logoru Bucca u Basri.

Upravo se u Bucci Kardaš upoznaje s al-Bagadijem koji ga zbog njegove sklonosti brutalno striktnom pravnom tumačenju šerijatskih zakona imenuje zakonodavcem buduće Islamske države Iraka i Levanta. Otud mu i nadimci 'profesor' i 'razarač' koje je dobio zbog svoje reputacije okrutnog ali istovrermeno i popularnog člana najuže skupine okupljene oko al-Bagdadija.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ABP NEWS

Nakon puštanja iz logora, Kardaš je jedno vrijeme bio Al Kaidin povjerenik za vjerska pitanja i šerijatski sudac, ali se pritom nije eksponirao u javnosti. Zna se jedino da je osobno dočekao Bagdadija nakon što su u srpnju 2014. pripadnici Islamske države osvojili Mosul u kojem je donedavni čelnik održao jedan od rijetko snimljenih govora. Riječ je o govoru s minbara Velike džamije al-Nuri u kojoj je Bagdadi proglasio kalifat i najavio rat 'nevjernicima'.

Dobri poznavatelji situacije unutar Islamske države ističu da će Kardaš vrlo teško preuzeti kontrolu nad organizacijom koja se nakon poraza podijelila na neovisne ćelije koje još uvijek djeluju u džepovima u Iraku i Siriji. Uz to, analitičari ukazuju da će Kardašu u novom okupljanju snaga i obnovi kalifata odmagati Abu Otman al-Tunsi iz Tunisa i Saudijac Abu Saleh al-Džuzravi koji smatraju da su legalni nasljednici al-Bagdadija.

Al-Tunsi je čelnik ISIL-ovog vijeća za nauk vjere koje ima zakonodavnu i savjetodavnu ulogu, dok al-Džuzravi predvodi izvršno vijeće Islamske države. I o njima se također vrlo malo zna.