prijavili se prije drugih

Aktualni sat Skupštine kao predizborni skup Bandićevih nasljednika: Hvalili se dostignućima u protekle četiri godine

16.03.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Aktualni sat Skupštine Grada Zagreba, prvi bez preminulog gradonačelnika Milana Bandića, pretvorio se u prvih pedeset minuta u neku vrstu predizbornog skupa njegovih stranačkih kolega

Naime članovi stranke BM 365 uspjeli su se prijaviti prije ostalih zastupnika pa su se tako njihova pitanja uglavnom svodila na ono što je napravljeno u protekle četiri godine i što se planira u budućnosti, od sustava javnog prijevoza, preko koraka poduzetih nakon potresa, onoga što je napravljeno na Jakuševcu i kakvo je stanje s plinom tamo, što je sve u posljednjih 20 godina napravljeno na sustavu vodovodne mreže, kakav je plan u 2021. godini po pitanju gradnje škola i vrtića...

Osim Jelene Pavičić Vukičević, obnašateljice dužnosti gradonačelnice i njene zamjenice Olivere Majić, na pitanja su odgovarali pročelnici gradskih ureda.

Od Mirke Jozić, pročelnice gradskog ureda za gospodarstvo, moglo se čuti da je od prosinca 2004. do 2020. godine na plinskom postrojenju na Jakuševcu proizvedeno 162 tisuće megavat sati električne energije, što je proizvodnja dovoljna za podmirenje prosječne godišnje potrošnje za oko 7000 kućanstava. Dodala je kako je riječ o najuređenijim odlagalištu otpada te da će nakon njegova zatvaranja biti potreban monitoring u narednih 30 godina.

Pavičić Vukičević istaknula je da je u prošloj godini zbog odvojenog prikupljanja otpada i drugih aktivnosti u Zagrebu za 15 posto smanjena količina miješanog komunalnog otpada i da se bilježi povećanje odvajanja svih vrsta otpada.

Na pitanje Joze Miličevića o tome što se u posljednje četiri godine napravilo na sustavu javnog prijevoza i što nas očekuje u narednom periodu, Pavičić Vukičević kazala je kako su za obnovu voznog parka povučena značajna sredstva iz fondova EU-a i da aspiracije idu u smjeru eko prihvatljivih vozila, odnosno nabavke autobusa na vodik. Također je spomenula nastavak prometne integracije sa Zagrebačkom i Krapinsko-zagorskom županijom te konačno povezivanje centra Zagreba s aerodromom 'Franjo Tuđman'.

Iako se za pitanja na aktualnom satu prijavilo i nekoliko oporbenih zastupnika, na red je uspio doći tek Renato Petek (nestranački), kojeg je zanimala situacija oko javnog poziva za zakup javnih površina u ZET-u.

Ustvrdio je kako je ZET proveo javni poziv za zakup na vozilima i da je taj posao na pet godina dobila tvrtka Infomedia grupa iz Banje Luke. 'Trenutno je aktualan poziv za privjeske, ručke i sve ono što postoji u tramvajima i autobusima. To je sada moguće i na žičari. Na što se to točno odnosi? Je li primjereno da se sada tako dugoročno rješava ovo pitanje i razmišlja li se o povlačenju ovog natječaja', zanimalo je Peteka.

  • +25
Skupština Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Ne bih ulazila konkretno u ovaj slučaj, ali ću zatražiti da se dostavi detaljna dokumentacija zastupnicima', kazala je Pavičić Vukičević.

Dodala je da su na javnu nabavu u Zagrebu po natječaju javi 4,6 ponuditelja dok je u Hrvatskoj 2,03.

'Proces žalbi iznosi 33 posto. Mislim da javna nabava radi dobar posao. Ako je netko pogodovao nekom, onda će za to i odgovarati. Nikom nisam mama i učinit ću sve da se svi elementi natječaja učine dostupnim javnosti', kazala je obnašateljica dužnosti gradonačelnice.