razina antitijela

Ako ste preboljeli covid pa primili prvu dozu cjepiva, treba li vam i druga doza? Evo što na to kaže čelnik HZJZ-a Capak

09.04.2021 u 13:04

Bionic
Reading

Treba li osoba, koja je preboljela koronavirus, potom se cijepila jednom dozom cjepiva AstraZenece i ima 30 tisuća antitijela, cijepiti i drugom dozom, bilo je jedno od pitanja na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite

'Ta činjenica pokazuje da je ono što smo govorili prije. To pokazuje da je nepotrebna druga doza i da trebamo nastaviti razgovore u okviru EMA-e i našeg regulatora HALMED-a i HZJZ-a da osobe koje su prebolile i primile jednu dozu, da je druga nepotrebna jer je razina imuniteta dovoljno visoka da pruža zdravstvenu zaštitu', odgovorio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić dodala je da imaju upita prema kojima različiti testovi imaju različitu vrijednost iznad koje je nešto pozitivno ili negativno.

  • +5
Konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Takvi rezultati se mogu uspoređivati samo za iste testove. Jedan test ima graničnu vrijednost u jedinici jedan, a drugi pedeset. Neki nazovu i kažu moj prijatelj ima 35 tisuća, a ja sto. On ima test gdje je granica jedan i ima 100 puta veću vrijednost od one koja je granična. Sve što je rekao Capak je tako i sigurno će regulatorne agencije doći do preporuka”, kazala je Markotić.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić