MILJENIĆ OBEĆAO?

'Ako sramoćenje guši pravo na informiranje, mijenjat ćemo ga'

08.04.2014 u 14:37

Bionic
Reading

Pravna sigurnost u Hrvatskoj danas je bolja nego što je bila, ali još nije dovoljno dobra pa postoje planovi za njezino unapređenje, rekao je u utorak u Zagrebu ministar pravosuđa Orsat Miljenić

'Stanje pravne sigurnosti je bolje, ali da je dovoljno dobro, nije, zato ga i popravljamo. Imamo manje neriješenih predmeta, imamo manje starih predmeta, postupci generalno kraće traju', rekao je Miljenić u izjavi za novinare na marginama poslovnog doručka Američke gospodarske komore u Hrvatskoj gdje je predstavio plan i aktivnosti ministarstva za unapređenje pravosudnog sustava.

'Dakle, stvari se popravljaju, ali ne popravljaju se brzinom kojom hoćemo, a hoćemo više i brže', rekao je ministar, naglasivši da je za unapređenje pravne sigurnosti važna potpora svih grana vlasti.

'To je bitno jer ljudi koji ovdje sjede, zapošljavaju. Preduvjet za to je pravna sigurnost. Naša je zadaća da je pružimo, a njihova je zadaća da što bolje rade', rekao je Miljenić.

Predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Ivan Vidaković složio se s ministrom da je stanje pravne sigurnosti bolje i rekao je novinarima da je tome svakako pridonijelo članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. Izrazio je nadu da će se planovi unapređenja pravosudnog sustava brzo ostvariti budući da ulagače ne motivira pravna nesigurnost, stalno mijenjanje zakona i dugotrajni sudski procesi.

Ministar Miljenić je najavio da za dva tjedna u Sabor ide zakon o reorganizaciji mreže općinskih prekršajnih sudova i općinskih državnih odvjetništava i istaknuo je važnost potpore u provođenju zakona.

'Zakon je spreman, javna rasprava je gotova, čekamo još neka mišljenja, nadam se da će doći, a nakon toga zakon ide van. Kod tog zakona ključna je suradnja i potpora svih grana vlasti jer on je veliki zahvat, on je na korist građana, ali je neprovediv ako ne budemo svi sudjelovali u njemu', rekao je Miljenić.

Također je rekao da razumije strah lokalne zajednice od promjena, ali da su one normalne u suvremenom svijetu. 'Razumijem lokalnu zajednicu koja je u strahu, ali mi živimo u suvremenom svijetu. Ne moramo imati sud svakih 20 kilometara i ne moramo imati sud negdje zato što je tamo 500 godina. Sad je drugo vrijeme, a kriteriji koje smo postavili su isključivo objektivni.'

Istaknuo je da je puno učinjeno u pogledu neovisnosti sudstva, te se dalje mora raditi na odgovornosti i na tome da svatko daje svoj maksimum za plaću koju dobiva.

Na pitanje smatra li da treba mijenjati zakon o lokalnoj samoupravi kako se više ne bi događali slučajevi poput onoga Marine Lovrić-Merzel, Miljenić je rekao kako misli da dugoročno nije prihvatljivo da osuđenoj osobi budu dostupna javna sredstva. Međutim, naglasio je da postoji razlika između pravomoćne presude koju mi svi moraju poštovati i postupka koji je tek počeo i gdje vrijedi presumpcija nevinosti.

Kazao je i da postoji radna skupina koja prati sve segmente novog kaznenog zakona, uključujući i segment sramoćenja, i ako se pokaže da su efekti zakona pogrešni da će biti promijenjeni. '...Recimo u ovom slučaju, ako se pokaže da guše pravo na informiranje, vama (novinarima) slobodu rada, naravno da će se promijeniti. Taj i bilo koji drugi aspekt.'