EKONOMSKI ANALITIČARI UPOZORAVAJU

'Ako politika zna što radi - što će joj koordinacija za investicije?'

29.12.2012 u 11:17

Bionic
Reading

Prvog četvrtka u 2013. godini trebala bi biti osnovana Koordinacija za investicije pod vodstvom potpredsjednika Vlade Branka Grčića. U novom vladinom tijelu trebali bi sjediti brojni ministri i čelnici udruge poslodavaca, gospodarske i obrtničke komore - sve kako bi se postigao investicijski bum. Ekonomski stručnjaci ni najmanje ne vjeruju da Koordinacija može proizvest željeni 'veliki prasak'

'Inicijativa za osnivanje Koordinacije za investicije je dobra, ali njome se neće ništa postići jer nitko neće investirati u državu u kojoj pada standard i nestaje efektivna potražnja', rekao je za tportal ekonomski analitičar Drago Jakovčević.

'U OVOM TRENUTKU NEMA SMISLA INVESTIRATI'

Kako nema potražnje za efektima investicija (proizvodima), svaki investitor odustaje od ulaganja, bio on privatnik ili dio uprave javnog poduzeća - objašnjava Jakovčević i dodaje da će možda javne tvrtke biti primorane investirati pod pritiskom politike, ali uvjeren je da će imati ograničene ili negativne efekte.

'Padaju plaće i ljudi ne troše. Investicija ima smisla ako se proizvodi kupuju, odnosno ako imamo efektivnu potražnju - a nemamo. To je začarani krug i Koordinacija tu neće ništa dati. Ideja je načelno dobra, ali ja bih prije pokrenuo procese za oporavak potražnje, pa onda krenuo na investicije', kaže Jakovčević i objašnjava da treba građane osloboditi poreza, ne nametati nove poreze i dati maksimalne poticaje za nova zapošljavanja. 

'VLADA SLUŠA SAVJETNIKE KOJIMA JE U INTERESU KRUPNI KAPITAL'

Na pitanje kako objašnjava to što Vlada ide upravo u suprotnom smjeru od ovoga koji on nameće, Jakovčević je rekao da Vlada sluša savjetnike iz redova Svjetske banke, MMF-a i kreditnih agencija kojima je interes zaštita krupnog kapitala.

'Imamo cijelu jednu strukturu koja je okamenjena financijska oligarhija i uvozničko-izvoznički lobi. S ovom monetarnom politikom, budućnost je umiranje i agonija. Nažalost nema ništa dobroga!' zaključio je Jakovčević.

Vrlo slično razmišlja i ekonomist Ljubo Jurčić. On je također uvjeren da Koordinacija neće dovesti do investicija i kaže da politika uvijek pokušava riješiti probleme i ostvariti ciljeve kroz komisije, povjerenstva i koordinacije - onda kada politika nema ideje. 'To je samo pokriće za nesposobnost vođenja politike', kaže Jurčić.

AKO POLITIKA ZNA ŠTO TREBA - ŠTO ĆE JOJ KOORDINACIJA?

'Ako je politika nesposobna, ona za svoj alibi osniva paralelno tijelo kao što je Koordinacija za investicije. Sadržaj politike jest da rješava nacionalne probleme i ostvaruje nacionalne ciljeve, a osnivanje ovog tijela je kontra politike i znak da politika ne radi dobro svoj posao i da je nesposobna', rekao je Jurčić i pojasnio da - ako politika ne zna riješiti neki problem ili cilj, onda znači da ga ni ne zna definirati. 'Ako politika osniva novo tijelo poput Koordinacije, što će reći tome tijelu - što je zadatak? Ako zna reći što je zadatak, onda tu politka ima puno veću snagu da to sama napravi. Ako znaju što treba, ne treba im povjerenstvo ni koordinacija.' 

Za Jurčića građani dolaze na vlast iz dva razloga: da se uhljebe ili da riješe probleme. 'Zadatak politike je rješavati probleme. Zato, kada netko (premijer Zoran Milanovič, op.a.) kaže da nije ništa obećao, onda treba znati da je u samoj kandidaturi 90 posto obećanja. Zna se već 300 godina što je svrha nacionalne države i nacionalnih vlada!' 

'TREBAJU NAM NOVI POSLODAVCI, A NE POSTOJEĆI'

Kako bi u Koordinaciji trebali sjediti predstavnici HUP-a, HGK-a i HOK-a, Jurčić smatra da ni to nije dobra ideja: 'Kada spojite HUP i ministre, dobijete na jednom mjestu sasvim različite interesne skupine koje žele sačuvati svoj položaj i unaprijediti ga, a njihov postojeći položaj je sastavni dio loše situacije. Ako želite pomaknuti stvari na bolje, pitanje je koji će onda njihov položaj biti.'

Situaciju, kaže Jurčić, treba promijenti tako da se mijenja i relativni položaj svih subjekata – netko će proći bolje, netko lošije. Država treba podržati one koji će pomoći da se cjelokupna situacija poboljša. 'Da bi u Hrvatskoj bilo bolje, trebaju nam novi poduzetnici, a ne postojeći', zaključio je Jurčić.