SMJENE U 'DNEVNIKU 3'

'Ako pogriješimo, pogriješimo utroje!

26.03.2013 u 17:35

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a sastalo se kako bi potvrdilo svoje pravilnike o praćenju izbora za Europski parlament i lokalnih izbora. Članovi su sjednicu iskoristili za raspravu i o smjeni troje urednika 'Dnevnka 3' par dana nakon konferencije za novinare premijera Zorana Milanovića koji je kritizirao upravo jedno izdanje 'Dnevnika 3'

Bivša glavna urednica HTV-a Neda Ritz, članica Programskog vijeća, zapitala se zbog čega se HRT-u događaju nedopustive pogreške koje, kako je rekla, narušavaju vjerodostojnost HRT-a.

'U emisiji 'Slika Hrvatske' nije se mogla čuti druga strana, emitirana je bez kontrole urednika. Zabavna emisija s Markom Toljom puštena je bez pregledavanja urednika. Prije par dana objavljena je grafika u 'Dnevniku' u kojoj je ispalo da se protiv Zorana Milanovića vodi proces, zatim primjer nespremnosti voditeljice 'Dnevnika 3' koja je vodila intervju s Ružom Tomašić, a onda i stalne promjene voditelja u dva Dnevnika što odaje sliku nestabilnosti, da ne kažem kaosa', rekla je Ritz i dodala da se u jednoj emisiji 'Damin gambit' moglo čuti da gošća govori o Tomislavu Karamarku kao o ustaši te da je sijala paniku govoreći 'ustaše dolaze'.

Na to je dijelom odgovorio glavni ravnatelj Goran Radman koji je rekao da nije čuo za takav primjer u emisiji Damin gambit jer bi inače reagirao. 'Mi smo kažnjeni radi slučaja u 'Dnevniku' opomenom Vijeća za elektroničke medije. Regulator je reagirao na neprofesionalnost i nedosljednost, a mi smo to prihvatili', rekao je Radman i pojasnio da je propuštena prilika da 'Dnevnik 3' bude ono što treba - rezime na kraju dana koji će sumirati sve događaje i dati profesionalnu refleksiju na to. 'Promjena tima je bila motivirana procjenom da nisu uspjeli i da treba dati šansu drugima, no to nije neposredno moja ingerencija. U ovom konkretnom slučaju, dao sam za pravo glavnom uredniku da procijeni sam.'

V. d. ravnateljice programa HTV-a Mirjana Rakić objasnila je smjenu troje urednika 'Dnevnika 3' Denisa Latina, Katje Kušec i Ružice Renić rekavši da za neprofesionalan razgovor s Ružom Tomašić nije odgovorna samo voditeljica Katja Kušec koja joj je dozvolila da neargumentirano sipa optužbe protiv SDSS-ovog Vojislava Stanimirovića: 'Nijedna urednička funkcija nije počasna, to su novinarski zadaci, a ne počasni zadaci. Aktivno se sudjeluje u pripremi i provođenju emisije. Ako ja vodim razgovor s bilo kime od vas i vi mene povedete na neku lošu ideju, urednik u režiji može dojaviti, jer svi mi u ušima imamo slušalice, da se greška ispravi. Ako pogriješimo, pogriješimo utroje! Pitanje može biti zašto smo sporo reagirali? Jer se nijedna takva stvar ne događa preko koljena. Urednik informativnog programa je razgovarao s njima, mene je obavještavao, a onda sam ja pokrenula pitanje odgovornosti.'

Kada je u pitanju praćenje izbora za Europski parlament, v. d. urednika Hrvatskog radija Mario Harapin pojasnio je da je pravilnik za te izbore usvojen te da će se svi kandidati predstavljati po pet minuta na četvrtom programu HTV-a i po 10 minuta na Hrvatskom radiju. No pravilnik za praćenje dvotjedne kampanje za lokalne izbore još nije potvrđen u DIP-u. Harapin već sada najavljuje zagušenje programa i objašnjava da, s obzirom na broj općina, gradova, županija, HRT neće moći podjednako izvijestiti o svim kandidatima.

Radman je imenovao izborni stožer HRT-a u kojem su Renato Kunić i iskusna saborska izvjestiteljica Sanja Rabuzin Pavić koji će se pobrinuti da svi ljudi koji trebaju budu pozvani u program. Uz njih, imenovao je i sedmeročlano povjerenstvo koje će kontrolirati tijek izbora i poštivanje pravila.

Članovi vijeća istaknuli su važnost europskih izbora i pozvali urednike da što bolje približe građanima što to znači birati zastupnike u Europski parlament i na koji će to način moći učiniti.