VIKTOR ORBAN

'Ako ograde nisu popularne pustit ćemo izbjeglice u Njemačku'

24.09.2015 u 10:02

Bionic
Reading

Mađarska će ili zaštititi svoju 'zelenu granicu' ogradama ili, ako 'ta mogućnost nije toliko popularna', može da ih propusti u pravcu Austrije i Njemačke, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak ujutro, dodajući da izbjeglice i migranti 'i dalje stižu preko Grčke'.

'Austrijski kancelar Werner Faymann izjavio je nedvosmisleno da, ako smo samo ogradom u stanju da zadržimo migrante, bolje da ih propustimo', rekao je Orban mađarskim novinarima u Bruxellesu poslije završetka sastanka Europskog vijeća o izbjegličkoj krizi.

'To je nešto što ćemo morati razmotriti', dodao je predsjednik mađarske vlade, prenosi MTI. Prema Orbanovim riječima, na summitu je prihvaćeno pet od šest prijedloga Mađarske.

'Šesti i najvažniji prijedlog - da Grčka treba da zaštiti svoje granice u suradnji s EU ako nije u stanju da to učini sama, nije prihvaćen', rekao je premijer Mađarske, dodajući da je to šteta.

"U tom smislu, europska vanjska granica još nije zaštićena i migranti kršeći međunarodne sporazume nastavljaju dolaziti preko Grčke', kazao je Orban.

Sudionicima sastanka, kako je dodao, za taj potez nedostajalo je odlučnosti i hrabrosti. Mađarski premijer je o šest prijedloga Budimpešte govorio u srijedu u Bavarskoj, i oni osim kontrole EU duž grčke granice, podrazumijevaju razlikovanje izbjeglica i ekonomskih migranata prije nego što uđu u Schengensku zonu i formiranje liste zemalja koje se smatraju sigurnima za život.