EKONOMIST ROUBINI UPOZORAVA

'Ako nafta poskupi na 140 dolara, vratit će se recesija'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američki ekonomist Nouriel Roubini, koji je predvidio globalnu financijsku krizu 2007., izjavio je u utorak da bi rast cijena nafte na 140 dolara za barel mogao izazvati da neke napredne ekonomije otkližu natrag u recesiju

"Ako imate rast cijena nafte kao u ljeto 2008., na 140 dolara za barel, u tome trenutku neka od naprednih gospodarstava počet će ponovo klizati u recesiju", rekao je Roubini novinarima na investicijskoj konferenciji u Dubaiju, prenose američki mediji.

"U SAD-u, gdje se rast hitro ubrzava, povećanje cijene nafte za 15 do 20 posto neće izazvati ponovnu recesiju, ali brzina rasta će opet zastati", rekao je Roubini, 52-godišnji profesor ekonomije na Sveučilištu New Yorku, koji je zbog pesimističkih prognoza zaradio nadimak Dr. Sudnji dan.

Narodne pobune u zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, gdje se nalazi više od polovice dokazanih svjetskih rezervi nafte, podigle su cijene nafte tipa Brent na gotovo 120 dolara za barel na londonskoj burzi, dok je u elektronskom trgovanju na newyorškoj burzi NYMEX, sirova nafta za isporuku u travnju u utorak pala za oko 2,11 dolara, na 103,33 dolara za barel. U ponedjeljak je nafta na NYMEX-u dosegla cijenu od 105,44 dolara, najvišu razinu od 26. rujna 2008. Cijene nafte su i do 27 posto veće nego prije godinu dana.

Roubini je istakao da su skokovi cijene energije, povezani s ratovima ili sukobima na Bliskom istoku, prethodili kod tri od pet posljednjih globalnih recesija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi