SAKRIO TABLETE U UPRAVLJAČ AUTA

Ako lijekove nosite preko granice, možete završiti u zatvoru!

12.07.2010 u 15:58

Bionic
Reading

Pacijenti često ne znaju da se tablete koje im je propisao njihov liječnik nalaze na popisu opojnih droga. To najčešće doznaju tek na granici, kada im carinici pronađu sporne tablete, nakon čega, ako nemaju potrebnu dokumentaciju, zarade kaznenu prijavu zbog zloporabe opojnih droga, za što mogu dobiti i kaznu do godinu dana zatvora

U prvih šest mjeseci ove godine, na graničnim prijelazima sa susjednom Bosnom i Hercegovinomsamo u Brodsko–posavskoj županiji zaplijenjeno je 1.686 raznih tableta koje se nalaze na popisu opojnih droga, kao što su Normabel, Lexaurin, Praxiten, Xanax, tablete koje sadrže bromazepam i sl. Problem nastaje kada carinici pronađu veće količine tableta, za koje putnici koji prelaze granicu nemaju potrebnu medicinsku dokumentaciju, zbog čega im se tablete oduzimaju na licu mjesta.

Samo tijekom ovoga vikenda, policajci su na graničnom prijelazu Slavonski Brod od dvoje putnika zaplijenili gotovo 500 tableta koje se nalaze na popisu opojnih droga.

U petak oko 14 sati, kod 20-godišnjaka iz Istarske županije pronađeno je ukupno 316 komada tableta. Očito svjestan da čini kazneno djelo, mladić je dio tableta sakrio ispod zadnjih sjedišta svoje Opel Corse. Maštovitom Istrijanu kao tajno spremište poslužio je čak i upravljač automobila, s kojeg je na jednom dijelu podigao plastiku, sakrivši potom tablete u unutrašnjost upravljača, te ih pokušao unijeti u Hrvatsku.

Sličan slučaj dogodio se i jučer, kada su tablete s popisa opojnih droga pronađene u autobusom švicarskih registarskih. Ukupno 180 komada tableta pronađeno je u osobnoj prtljazi 44-godišnje državljanke Švicarske. Iako je izjavila da su tablete isključivo za njezine potrebe, za njih nije posjedovala potrebnu liječničku dokumentaciju te su joj uz potvrdu oduzete.

U dogovoru s državnim odvjetništvom policija protiv protiv 20-godišnjeg Istrijana i 44-godišnje Švicarke, podnosi kaznene prijave, a zbog zlouporabe opojnih droga prijeti im kazna do godinu dana zatvora. Protiv 44-godišnje strane državljanke danas će se provesti hitni kazneni postupak.