izbori za gradonačelnika

Ako je vjerovati ovom istraživanju Bandiću se crno piše, a sad je jasno i tko ima najviše šanse srušiti ga s trona

21.12.2020 u 19:48

Bionic
Reading

Rezultati ankete koju su zajednički naručile stranke ljevice i lijevog centra kao podlogu za dogovor o formaciji u kojoj će izaći na izbore protiv aktualnoga zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića govore da im je širom otvoren put da Bandića nakon dvadeset godina vladanja glavnim gradom skinu s trona

Zagrepčani su, kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, u najvećem postotku, i to 30 posto njih, rekli da bi za idućeg gradonačelnika birali čelnika platforme Možemo! Tomislava Tomaševića. Premda bi se prema ovome istraživanju gradonačelnika biralo u dva kruga, Bandić nema nikakve šanse jer bi u prvom krugu za njega glasalo samo 15 posto ispitanih građana. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ima podršku 8,5 posto birača, a predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman njih samo 7,6 posto.

U drugom krugu sučelili bi se Tomašević i Bandić, a Tomašević bi uvjerljivo pobijedio.

Vrlo slični rezultati bili su dobiveni i u prijašnjoj anketi koja je provedena prije dva mjeseca, a naručio ju je SDP. To je istraživanje SDP-u bilo potrebno kako bi otklonili dvojbe s kojima je suočena njihova stranka, a to je hoće li podržati kandidata druge stranke, odnosno Tomaševića, ili inzistirati na svom kandidatu.

Velike ambicije iskazivao je Gordan Maras, a mnogi SDP-ovci smatraju da kao velika stranka moraju imati svog kandidata za gradonačelnika glavnog grada. Jako se zamjeralo onima koji su se usudili reći suprotno, pa se tako bivši potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina našao na meti kritika unutar stranke kada je izjavio da bi u Zagrebu valjalo podržati Tomaševića iz platforme Možemo!

Gradonačelnik Milan Bandić sastao se s predstavnicima udruženja ugostitelja Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

U SDP-u se dugo vagalo, da bi se nedavno definitivno prelomilo. Maras je odustao od ambicije da ide u bitku protiv Bandića, a vodstvo zagrebačkog SDP-a odlučilo je podržati Tomaševića, ali pod uvjetom da, ako se ide s jednim kandidatom, onda treba ići i s jednom listom. Budući da su SDP-ovci prelomili, sav teret odluke oko izlaska na izbore ostao je na lideru platforme Možemo! A Tomaševiću je to teška odluka jer njegova politička opcija, kao i on osobno, zaziru od izlaska na izbore u dva bloka, što bi podrazumijevalo da zajedničku listu sastave oni sa SDP-om, a da na drugoj listu budu kandidati stranaka centra, piše Jutarnji list.

Rezultati ankete u ponedjeljak su prezentirani predstavnicima svih stranaka zagrebačke lijeve oporbe i one koja predstavlja centar, te trebaju biti podloga za konačnu odluku kako na izbore.

Nakon službene prezentacije rezultata ankete Tomašević je zakazao sastanak sa svim strankama s kojima surađuje u Zagrebu, a koje su se i na parlamentarnim izborima ujedinile i formirale zeleno-lijevi blok u Saboru (s iznimkom Radničke fronte koja je nedavno istupila). Odluku kako će izaći na izbore neće donijeti sam, nego će je izbrusiti sa svojim političkim partnerima.