PROSVJED UČENIKA U ČEPINU

'Ako drugi ne plaćaju prijevoz do škole, zašto mi moramo?'

01.10.2012 u 17:16

Bionic
Reading

Srednjoškolci i njihovi roditelji izišli su na ulice u Čepinu, nezadovoljni činjenicom da osječkom prijevozniku moraju platiti punu cijenu vozne karte. Okupljanje su dogovorili u grupi koju su u subotu na Facebooku osnovali čepinski maturanti Dino Matovac i Marija Šmit

Više od 200 učenika u Čepinu prosvjeduje zbog pune cijene karte koju moraju izdvojiti osječkom GPP-u unatoč Vladinoj odluci o sufinanciranju javnog prijevoza za redovne učenike. Za prijevoz od Čepina do desetak kilometara udaljenog Osijeka njihova karta stoji 425 kuna, dok je radnička 499

'Htjeli smo nešto pokrenuti, da ne plaćamo ni mi ako ne plaća ni ostatak Hrvatske punu cijenu', objasnio je 'glasnogovornik' Dino Matovac, dok se Marija Šmit pitala zašto su se izjednačile cijene učeničke i radničke karte iako nikada nisu bile tolike.

'Ostalim naseljima koja pripadaju Čepinu sve se dopustilo, oni se voze besplatno. Zbog toga zahtijevamo odgovor zašto su karte poskupjele i zašto se, ako ne mogu biti besplatne, ne vrate na staru cijenu od 274 kune', pitala se ona.

Ogorčeni učenici blokirali su i dva autobusa osječkog GPP-a koji su jutros stigli u Čepin. Od prosvjeda, navode, neće odustati dok se problem ne riješi.

'Žao mi je te djece, razumijem bijes, ali ne treba biti usmjeren prema nama, nego prema onome tko je doveo do toga. Mi ćemo im refundirati cijenu karte u trenutku kada nama Ministarstvo obrazovanja, županija ili netko drugi dostavi novac', uzvratio je učenicima direktor Igor Medić u sjedištu GPP-a, ispred kojega su danas stražarila dvojica policajaca.

GPP je, kaže, trgovačko društvo, a ne socijalna ustanova i ne može poslovati na temelju naputka. Treba im konkretan, potpisan ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, da će obećana subvencija biti isplaćena. Baš kakav imaju kada su u pitanju studenti.

'Svim učenicima koji nam dostave potvrdu o subvenciji karata mi ćemo vratiti novac kada ga dobijemo. No otimanjem autobusa sami su sebi napravili štetu. Mi danas nećemo voziti liniju za Čepin, sutra ćemo pokušati i, ako ne uspijemo, zahvalit ćemo se načelniku Draženu Arnoldu i općini. Neka ih vozi netko drugi jer ja ne želim ugroziti sigurnost svojih djelatnika', jasno je poručio Medić.

Inače, Općinu Čepin, dodao je, GPP će tužiti zbog duga od 75.000 kuna iz srpnja i kolovoza i naplatiti se u ovršnom postupku.

Prosvjed učenika u Čepinu ministar obrazovanja Željko Jovanović ocijenio je kao 'problem hrvatskog društva u kojem se svaka dobra ideja nerijetko pokušava diskreditirati'.

'Ako je najveći dio županija uspješno proveo Vladinu odluku o sufinanciranju međumjesnog prijevoza učenika, ne razumijem zašto u nekim sredinama još postoje problemi. Očito je to stvar ljudskog faktora, jer u tim gradovima i županijama rade ljudi kojima učenici nisu na prvom mjestu', smatra Jovanović.

Pozvao je one koji nisu proveli Vladinu odluku da 'odu u neku županiju u kojoj sve funkcionira i vide što trebaju učiniti'.