zaduženje grada

Akcija mladih o maratonskoj sjednici riječkoga Gradskog vijeća

12.07.2019 u 13:50

Bionic
Reading

Akcija mladih u petak se usprotivila dodatnom kreditnom zaduženju Grada Rijeke od 44 milijuna kuna za uređenje Palače šećerane i broda 'Galeb' te je nazvala lakrdijom sjednicu riječkoga Gradskog vijeća na kojoj se jučer, nakon više od 12 sati rasprave, o tome nije glasovalo

Iz Akcije mladih poručuju da će učiniti sve da se građani Rijeke ne zaduže.

'Lakrdiju koju od Gradskog vijeća rade gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat i Lista za Rijeku treba odmah zaustaviti', smatraju u Akciji mladih i navode kako je epilog maratonske sjednice Gradskog vijeća, koja je trajala do tri sata ujutro, taj da je oporba privremeno spriječita dodatno kreditno zaduženje Grada Rijeke za 44 milijuna kuna.

'Hoće li se Grad dodatno zadužiti, odlučivat će se za 12 dana, za kada je sazvan nastavak sjednice jer se o kreditu 'nije moglo' glasovati budući da nije bilo većine koja bi taj kredit izglasala. Nakon što je oporba, unatoč opstrukcijama, izjednačila omjer snaga na 18:18, ispod stola dogovorena strategija Obersnela i Liste za Rijeku o držanju svijeće odnosno kvoruma za izglasavanje novog zaduženja građana u visini 44 milijuna kuna pala je u vodu', priopćili su iz Akcije mladih.

Nakon toga, ističu, krenula je nevjerojatna blamaža predsjednika Gradskog vijeća, koji je dopustio više od šest sati dodatne rasprave ne bi li se 'riješili' nekog od 18 vijećnika.

U raspravi na sjednici Gradskog vijeća o kreditnom zaduživanju, koje se u najvećem dijelu odnosi na rekonstrukciju i opremanje Palače šećerane i broda 'Galeb', istaknuto je da je riječ o zaštićenim kulturnim dobrima.

Predloženo je zaduženje dugoročnim kreditom od 44 milijuna kuna za realizaciju kapitalnog projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine".

Planirana vrijednost projekta je 113,5 milijuna kuna, od čega je iz Europe 55,2 milijuna, iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini 700.000 kuna, prihodi grada od spomeničke rente 13,5 milijuna kuna, a kreditno zaduženje 44 milijuna kuna.

U burnoj raspravi dio vijećnika iznosio je primjedbe i protivio se ulaganju u brod 'Galeb' jer je, po njihovu mišljenju, taj projekt neisplativ, preskup i nepotreban.

Obersnel je rekao da 'Galeb' očito 'žulja dio vijećnika iz ideoloških razloga', da je on zaštićeno kulturno dobro, o čemu je odlučeno dok je ministar kulture bio Božo Biškupić (HDZ) te da je brod izazvao veliko zanimanje medija iz svih krajeva svijeta. Rekao je da bi neprihvaćanje odluke o kreditu značilo i vraćanje dijela dobivena novca, plaćanje penala i naknadno osiguravanje novca za završetak Palače šećerane.