ČIŠĆENJE GOVORA MRŽNJE

Akcija brisanja fašističkih simbola u Splitu

28.01.2014 u 16:43

Bionic
Reading

Neformalna grupa građana okupljena oko facebook stranice 'Prijavi fašističke simbole u Splitu' u nedjelju je održala prvu javnu akciju brisanja prijavljenih simbola na prostoru Dubrovačke ulice u Splitu. To je zanimljiv primjer iskoraka aktivista iz virtualne u stvarnu sferu i na ulicu

Nakon akcije koju su dokumentirali fotografijama, objavili su i priopćenje za javnost i medije u kojem naglašavaju da su javnim izlaženjem u akcije i brisanjem simbola mržnje htjeli svjesno i odgovorno utjecati na izgled javnih površina.

Oni upozoravaju na zanemarivanja rastućeg profašističkog diskursa i simbola od gradske vlasti koja pod svojim okriljem ima komunalnu službu, a koja bi trebala biti dužna sama uklanjati sve simbole s javnih površina, i to u prvom redu one inspirirane zabranjenim znakovljem.

Nadalje, grupa građana poziva sve zainteresirane na suradnju na ovom neformalnom projektu široke platforme, bilo kontaktiranjem preko navedene stranice ili samoinicijativnim uklanjanje bilo kojeg simbola koji poziva na mržnju. Podsjetimo da je u tom smislu Split zagađen u značajnoj mjeri.

Inicijatori akcije ne žele da ova inicijativa bude iskorištena za individualnu političku promociju pa su odlučili djelovati anonimno te naglašavaju da ne pozivaju na zamjenu postojećih simbola, već samo na njihovo uklanjanje.

'Inicijativa građana vođena je isključivo željom za stvaranjem zdravog okoliša razvoja pojedinaca u društvu lišenom govora mržnje, pogotovo s obzirom na činjenicu da je mnogo mladih ljudi koji slijede radikalne ideologije. Najčešće to rade iz tradicijskih razloga obitelji ili iz pukog buntovništva potpuno lišenog osnovnih znanja o njihovu zločinačkom karakteru i bez izgrađene političke svijesti. No koji god razlozi bili, ta simbolika i manipulacija koja se preko nje vrši ne smije se mirno promatrati. Šutnja je zlato samo onima kojima je do zlata stalo: nama je stalo do pravednijeg, odgovornijeg i antifašističkog društva slobode' - zaključak je na kraju priopćenja neformalne skupine građana.