izjava hazu

Akademicima smeta 'rodna ideologija' i traže da se Istanbulska konvencija ne ratificira

 • Autor: V. Mo. / Hina
 • Zadnja izmjena 28.12.2017 07:19
 • Objavljeno 28.12.2017 u 07:17
Akademik Mislav Ježić

Akademik Mislav Ježić

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji nije prihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav, ocjenjuje se u izjavi Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a poslanoj medijima u srijedu navečer

Iako se slažemo s brigom da se zaštite žene i obitelj kao žrtve nasilja, i u tome smislu podupiremo takvu intenciju Istanbulske konvencije, ipak, s obzirom na to da bi ratificiranje Istanbulske konvencije – uključujući i elemente rodne ideologije u njoj – snagom međunarodnoga pravnoga dokumenta nametnulo i uvođenje rodne ideologije u obrazovne sadržaje u Hrvatskoj – osobito ako se uvedu međupredmetni sadržaji kako ih prijedlog kurikulne reforme predviđa – Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU na sjednici održanoj 11. prosinca 2017., potaknuto i kontroverzama u javnosti, raspravljalo je o implikacijama mogućega ratificiranja Konvencije u Republici Hrvatskoj te je o tome odlučilo poslati ovu izjavu Predsjednici Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskoga sabora i saborskim zastupnicima, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, navodi se u izjavi Znanstvenog vijeća.

Istanbulska je konvencija međunarodni pravni ugovor koji obvezuje države koje ga prihvate da ga i primjenjuju u cjelokupnoj državnoj regulativi pa i u odgojno-obrazovnome sustavu. Glavni je cilj toga dokumenta zaštita žena i obitelji od nasilja, što nikome dobronamjernome ne može biti sporno. No, isto je tako razvidno da se dijelovi Konvencije temelje na rodnoj ideologiji, što za odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske smatramo neprihvatljivim jer u nj ne treba unositi zasade bilo kakve partikularne ideologije, pa ni rodne, upozorava se u izjavi.

>>> Izgubljeni u srednjem rodu: gdje završava gramatika i počinje politika?

Hrvatski se odgojno-obrazovni sustav temelji na hrvatskoj i srednjoeuropskoj obrazovnoj tradiciji, čime se čuva identitet hrvatskoga naroda, zemlje i kulture, te na prihvaćanju i primjeni znanstveno potvrđenih dosega znanosti. Ističemo važnost kontinuiranoga kritičkoga promišljanja i prihvaćanja novih spoznaja koje ulaze u sadržaje obrazovanja, a koji trebaju biti prihvatljivi za svih pola milijuna djece i mladih u obrazovnome sustavu te njihove roditelje koji imaju prirodno pravo odgajati djecu u vlastitom svjetonazoru, dodaju članovi Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a.

 • +8
 • +5

Prosvjednice su sredinom prosinca zatražile hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Istanbulskom konvencijom djeci i mladima nametnuo bi se „rodno neutralan“ odgoj, što je posve neprihvatljivo s gledišta slobode odgoja jer pojam roda u Istanbulskoj konvenciji definira se isključivo „ponašanjima, aktivnostima, ulogama“, a izostavlja se spol kao prirodna konstanta i ontološka datost. Nasilje se definira isključivo „rodno uvjetovanim“ s implikacijom da je isključivo muškarac nasilnik, a žena žrtva. Svaki odgojno-obrazovni djelatnik zna iz svakodnevnoga iskustva da to nije tako pa je očito da se u Istanbulskoj konvenciji žele plasirati znanstveno nedokazane teze o rodnom i spolnom ustroju čovjeka, piše među ostalim u izjavi. 

Na kraju teksta koji su redigirali akademik Mislav Ježić i prof. dr. sc. Ante Bežen traži se da se Istanbulska konvencija ne ratificira s ideološki spornim formulacijama, nego da se one izostave, ili da se Konvencija ne ratificira, nego da se hrvatskim zakonima zaštite sve žrtve nasilja, a osobito nasilja nad ženama i djecom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 34

Prikaži sve
 • dokttor

  28.12.2017 08:40

  akademici su u pravu. na možemo dopustiti da, danas, sutra, zbog ratifikacije istanbulske konvencije neki bradonja upadne u školi u wc dok je u njemu vaša devetogodišnja kći. tako nešto je, vatikanskim ugovorima, ipak rezervirano za uredno obrijane muškarce u haljinama...

 • igrubi62

  28.12.2017 07:29

  vec bi bilo krajnje vrijeme shvatiti da smo svi mi stanovnici planete Zemlje i da su svi oblici nacionalizama arhaicni zaostaci proslosti... isticati vaznost hrvatstva pred drugim nacijama totalno je promaseno, posebno kada se zna da malo veci kvart omanjeg kineskog grada ima vise stanovnika......

 • ranac1

  28.12.2017 07:25

  ima li među našim akademicima i onih s područja fizike, matematike. ili su akademici samo društvenjaci "stvoreni" na filozofskim fakultetima. usput, volio bih vidjeti listu tih akademika. ni vrag da su svih 150+10 protiv ratifikacije.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi