napeta situacija

Ajatolah nakon napada na hodočasnike pozvao Irance na jedinstvo

28.10.2022 u 06:44

Bionic
Reading

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei obećao je u četvrtak da će uzvratiti onima koji prijete sigurnosti zemlje, a nakon smrtonosnog napada na šijitske hodočasnike za koji je odgovornost preuzela tzv. Islamska država.

Ajatolah je poručio da će napadači "sigurno biti kažnjeni" te pozvao Irance na jedinstvo.

"Svi imamo dužnost obračunati se s neprijateljem i njegovim izdajničkim ili neukim agentima", izjavio je Ali Hamenei na državnoj televiziji dan nakon što je u napadu na svetište Šah Čerag u iranskom gradu Širazu ubijeno 15 ljudi.

Reuters ocjenuje da bi taj napad mogao dodatno raspiriti napetosti u Iranu u kojem zbog smrti mlade Mahse Amini 16. rujna traju rašireni prosvjedi protiv vlade.

Smatraju i da je ajatolahov poziv na jedinstvo uglavnom bio upućen građanima lojalnima vladi, a ne prosvjednicima čije aktivnosti vlasti smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Ubojstva šijitskih hodočasnika dogodila su se istog dana kada su se iranske snage sigurnosti sukobile sa sve snažnijim prosvjedima prilikom obilježavanja 40 dana od smrti Amini.

Demonstracije su postale jedan od najtežih izazova klerikalnom vodstvu od revolucije 1979. Mnogi su Iranci izašli na ulice, a neki su pozivali na rušenje Islamske Republike i smrt ajatolaha Ali Hameneija, piše Reuters.

Visoki pokrajinski dužnosnik je rekao da se osumnjičeni napadač nalazi u kritičnom stanju nakon što ga je policija ustrijelila te da još nije ispitan.

Snimke nadzorne kamere objavljene u četvrtak na državnoj televiziji pokazuju da je napadač ušao u svetište s jurišnom puškom skrivenom u torbi nakon čega je počeo pucati po vjernicima.