SLOVENCI ZADOVOLJNIJI OD HRVATA

'Ahtisaarijeva arbitraža brža i fleksibilnija'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.03.2009 14:08
  • Objavljeno 31.03.2009 u 13:57
Martti Ahtisaari

Martti Ahtisaari

Izvor: Sipa Press / Autor: METTLER/W.E.F

U slovenskom ministarstvu vanjskih poslova u utorak tijekom jutra nije se mogla dobiti promptna potvrda o tome je li Slovenija odgovorila na zadnji prijedlog Ollija Rehna i koje su njene eventualne primjedbe na prijedlog, dok slovenski tisak i dalje tvrdi da se stvari u Rehnovu procesu kreću od dosadašnje zamisli o medijaciji Europske komisije prema ad-hoc arbitraži, čiji detalji još nisu dogovoreni

LJUBLJANA - "Radilo bi se o jednoj vrsti hibridnog (mješovitog) postupka između arbitraže i medijacije, a dvije države odlukom svojih parlamenata pristale bi da će prijedlog Ahtisaarijeve skupine prihvatiti kao obvezujući", piše u utorak mariborski dnevni list "Večer".

"Bruxelles ne želi riskirati nove slučajeve odustajanja od onoga što je dogovoreno, a to do sada nije bio neuobičajen slučaj u odnosima Slovenije i Hrvatske. Zato bi po (Rehnovu) planu (rješenje) morali potvrditi Državni zbog (slovenski parlament) i hrvatski Sabor", piše mariborski list koji dodaje da bi se rješenje za granični prijepor odredilo po pravilima međunarodnog prava, ali bi se uvažilo i tzv. načelo pravičnosti (ex aequo et bono) na kojemu inzistira Slovenija, kako bi se pri rješenju moglo uvažiti neke posebne povijesne okolnosti koje joj navodno idu u prilog.

Što se tiče međunarodnog prava u delimitaciji na moru, navodi "Večer", tražilo bi se fleksibilnije rješenje "inter legem" unutar konvencije o pravu mora.

Rješenje graničnog spora ad-hoc arbitražom, koju bi vodio ugledni nobelovac Maarti Ahtisaari, bilo bi "fleksibilnije i brže", a to odgovara Europskoj komisiji koja spor želi riješiti i deblokirati hrvatske pristupne pregovore "svakako prije završetka njenog mandata u studenom ove godine", piše "Večer".

List dodaje da će stvari biti jasnije nakon sutrašnjeg sastanka Jandrokovića i Žbogara s Rehnom, no ocjenjuje da je novim prijedlogom Rehna "za sada Slovenija zadovoljnija od Hrvatske".

Slovenska tiskovna agencija prenijela je pak izjavu slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu Jelka Kacina koji je, na sinoćnjoj tribini o izborima za novi Europski parlament, također rekao da granični spor s Hrvatskom svakako treba riješiti do kraja mandata sadašnje Europske komisije. Osvrćući se na slovensko-hrvatske odnose i sadašnju medijaciju Europske komisije Kacin je kazao da Slovenija "ne može pristati na eksperiment" kad je riječ o rješenju graničnog pitanja i da u Rehnovom prijedlogu stvari moraju biti "čvrsto definirane".

Prvi zahtjev Slovenije mora biti "neposredan kontakt s otvorenim morem", rekao je Kacin, dodajući da je to i do sada bila stalna pozicija Ljubljane. Uz to, Kacin kao zahtjev ističe da se spor ne smije zamrznuti nego ga treba obvezno riješiti do kraja mandata sadašnje Europske komisije, a u suprotnom slučaju Hrvatska ne bi mogla napredovati u pregovorima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi