SPOR NIJE 'TEŽI SLUČAJ'

Ahtisaari: Moje uključivanje ovisi o mandatu

01.04.2009 u 14:51

Bionic
Reading

Bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari izjavio je u srijedu u Bruxellesu da njegovo uključivanje u rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, zbog kojeg Slovenija blokira hrvatske pristupne pregovore, ovisi o uvjetima i mandatu koji će dogovoriti obje strane

BRUXELLES - "Moje osobno uključivanje nije najvažnije, važniji su uvjeti i mandat oko kojeg se strane dogovore. Sve skupa je još uvijek otvoreno, puno ovisi o mandatu", rekao je Ahtisaari pred vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta.

Ahtisaari je, kao dobitnik Nobelove nagrade za mir, sudjelovao u raspravi o ulozi Europske unije u promicanju mira u svijetu.

Ahtisaari nije htio ništa konkretnije reći o svojoj mogućoj ulozi u rješavanju hrvatsko-slovenskog spora.

"Ja sam prije dugo vremena, kada sam razgovarao s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom, načelno rekao da se može računati na moju potporu ako se stvari razviju na način da mogu biti od pomoći", izjavio je Ahtisaari novinarima nakon rasprave u vanjskopolitičkom odboru.

"Moja osoba nije najvažnija, ono što je važno jest kako ići naprijed s proširenjem EU-a i istodobno gledati kako riješiti pitanje koje se treba riješiti prije ili kasnije", rekao je Ahtisaari.

Dodao je da je on gorljivi zagovornik proširenja EU-a.

Upitan spada li hrvatsko-slovenski granični spor u jedan od težih slučajeva kojim bi se on mogao baviti, Ahtisaari je odgovorio: "Ne izgleda mi tako".

Rehn je predložio u siječnju ove godine Hrvatskoj i Sloveniji da se u rješavanje njihova graničnog spora uključi skupina stručnjaka na čelu s Ahtisaarijem.

Obje strane su načelno prihvatile tu inicijativu, nakon čega je Rehn započeo pregovore s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom o uvjetima i mandatu unutar kojega bi djelovala ta skupina.