KONZULTANT KOSTRENČIĆ:

'Agrokorom se upravlja previše obiteljski, a premalo profesionalno'

24.07.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Konzultant Marijan Kostrenčić, jedan od najboljih poznavatelja korporacijskih prilika u Hrvatskoj, smatra kako će uspješnost integracije Agrokora i Mercatora ovisiti o sposobnosti tvrtke Ivice Todorića da apsorbira veliki potencijal koji mu donosi slovenska firma. Za Atlantic kaže da će mu nedostajati cash flowa za daljnji razvoj

'Mislim da se Agrokorom upravlja previše obiteljski, a premalo profesionalno. Za Agrokor bi dobro bilo da danas ima neke suinvestitore, ali ne banku nego privatne fondove koji bi pojačali oštrinu upravljanja i dali neku objektivnost. Obiteljski način upravljanja bio je dobar do neke faze, sada je loš. Ja bi rado da uspije jer je to potencijal za sve hrvatske male subjekte, ali procjenjujem da je manjkavost sustava velika', rekao je Kostrenčić u intervjuu za tjednik Lider.

Istaknuo je kako proces spajanja mora biti brz i efikasan, jer ako to ne teče brzo, neće se nikad do kraja provesti.


'Tako smo 1999. Spojili četiri tvrtke u današnju Luru, odredili smo si vrlo kratak rok od šest mjeseci. No pitanje je li obitelj Todorića dovoljno samokritična da to provede i da u proces uključi i najbolje ljude iz Mercatora', rekao je Kostrenčić dodajući kako sumnja da Agrokor može dugoročno i srednjoročno financijski izdržati preuzimanje.

'Kratkoročno da, s time da se treba pripremati strateško partnerstvo s nekim stranim lancem', mišljenja je Kostrenčić.

Adrisovo preuzimanje Croatia osiguranja vidi kao logičan potez te očekuje kako će Adris ići u dodatne akvizicije i kadrovska poboljšanja

'Možda je njihov sljedeći njegov korak akvizicija neke domaće banke. Ja bih išao u tom smjeru jer je danas odlična prilika za spajanje mnogo malih banaka', rekao je Kostrenčić za Lider.

Smatra kako je Emil Tedeschi napravio vrlo hrabar korak preuzimanjem Droga Kolinske i da se to pokazalo dobrim potezom.

'Mislim da će Atlanticu nedostajati cash flowa za daljnji razvoj i morat će u jednom trenutku naći i novog partnera ili investitora', izjavio je Kostrenčić.

Za Lider je objasnio i koja je njegova uloga u predstečajnoj nagodbi EPH s obzirom da je dugi niz godina konzultantski vezan za konkurentsku Styriju

U čitavu se priču uključio na molbu Nine Pavića, svog dugogodišnjeg prijatelja, ali nakon što je, tvrdi, dobio suglasnost Styrije

'Ja sam u cijeloj priči bio samo poveznica prema Paviću i WAZ-u. Nisam u nikakvim vlasničkim odnosima s EPH-om niti ću biti. Za to nemam ni prostora. Kada završi predstečajna nagodba, pitanje je hoće li to biti potrebe za nekim mojim strateškim savjetovanjem kao što je bilo sada', rekao je Kostrenčić.

Eventualna propast EPH bi bila loša jer se time neće poboljšati pozicija Styrije, već će se, smatra on, ugroziti proizvod koji je ionako već ugrožen slabom kupovnom moći građana.

'Interes je da se proizvod sačuva. Vjerujem da će u budućnosti postojati tehnološke sinergije između dvije tvrtke radi optimizacije troškova u izuzetno teškim vremenima za izdavački posao', rekao je Kostrenčić za Lider.