TRAŽE UKIDANJE

Afričke zemlje osporavaju imenovanje UN-ovog stručnjaka za LGBT zajednicu

04.11.2016 u 23:01

Bionic
Reading

Afričke zemlje su tražile u petak ukidanje nedavnog imenovanja jednog UN-ovog stručnjaka za ljudska prava LGBT zajednice i tvrde da njegov manadat nema veze s ljudskim pravima

UN-ovo vijeće za ljudska prava je krajem rujna imenovalo na trogodišnji mandat profesora međunarodnog prava Tajlanđana Vitita Muntarbhorna kako bi istraživao diskriminacije i nasilja kojima su izloženi homoseksualci, lezbijke, biseksualci i transrodne osobe.

U ime 54 afričkih zemalja članica UN-a, veleposlanik Bocvane Charles Ntwaagae je rekao pred jednim povjerentstvom opće skupštine da se Vijeće ne bi trebalo baviti pitanjima seksualne orijentacije i identiteta.

'Ta dva pojma nisu i ne bi trebala biti povezana s postojećim međunarodnim instrumentima o zaštiti ljudskih prava', objasnio je i tražilo suspenziju Muntarbhornovog mandata.

Afrička skupina je predstavila rezoluciju u tom smislu o kojoj će se glasati u utorak. Rezolucijom se traže konzultacije o zakonitosti mandata stručnjaka za LGBT zajednicu.

Od 193 zemlje članice UN-a, 73 zemlje, od kojih 33 afričke imaju zakonodavstva prema kojima je homoseksualnost zločin, među kojima su Uganda, Nigerija, Sudan i Mauritanija.

Glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu je promocija prava LGBT zajednice bila jedan od prioriteta.

Rusija ga je kritizirala jer je djelatnicima UN-a dozvolio istospolne brakove.