GLAVNI TAJNIK NATO-A

Afganistanci preuzimaju nadzor do polovice 2013. godine

02.02.2012 u 17:26

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da osposobljavanje afganistanskih snaga ide po planu i da će one preuzeti odgovornost za stanje u zemlje do polovice sljedeće godine a misija NATO-a će završiti do kraja 2014. godine.

"Svakim danom afganistanske snage postaju jače i sposobnije. One predvode oko 40 posto od svih borbenih operacija. Očekujemo da afganistanske snage preuzmu nadzor u svim dijelovima zemlje do polovice 2013. godine. Od tog trenutka one će biti na prvim crtama na cijelom teritoriju Afganisana", rekao je Andres Fogh Rasmussen prije početka dvodnevnog neformalnog sastanka ministara obrane 28 zemalja članica. Na sastanku sudjeluje i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović

Rasmussen je dodao da u tome nema ništa novo i da još uvijek vrijede odluke sa summita u Lisobonu po kojima će se NATO-a misija u Afganistanu (ISAF) završiti do kraja 2014. godine.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nedavno je najavio da će povući sve francuske vojnike iz Afganistana tijekom 2013. , godinu dana ranije nego što je bilo predviđeno. Američki ministar obrane Leon Panneta je u srijedu izjavio kako Sjedinjene Države očekuju završetak borbene misije u drugoj polovici 2013. , a nakon toga uloga misije bi se usredotočila na obučavanje i pomoć afganistanskim snagama.

Osim o Afganistanu, ministri će razgovarati i NATO-ovoj misiji na Kosovu. Sastanak je organiziran u sklopu priprema za summit Saveza u svibnju ove godine u Chicagu. U tom kontekstu razgovarat će se i o konceptu pametne obrane.

'Razgovarat ćemo također i o tome kako osigurati odgovarajuće sposobnosti u ovim ekonomski teškim vremenima. Pravi pristup je pametna obrana, a posao na tome daleko je odmakao. Sada identificiramo nedostatke u obrambenim sposobnostima koji bi se mogli popuniti suradnjom između država i očekujem da će taj proces početi davati rezultate u Chicagu', rekao je Rassmussen.