preimenovanje ulica

AfD prosvjeduje protiv skulptura Karla Marxa zbog njegovog antisemitizma i rasizma

15.07.2020 u 20:35

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo u Berlinu pokrenulo je u srijedu istragu protiv zastupnice desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Beatrix von Storch zbog povrede zakona o javnom okupljanju

"Protiv političarke AfD-a je pokrenut postupak zbog povrede zakona o javnom okupljanju", priopćila je policija u srijedu. Istragu je preuzeo Ured za zaštitu ustavnog poretka.

Von Storch je zajedno s pripadnicima mladeži AfD-a spomenik Karlu Marxu u Berlinu prekrila crnom folijom prosvjedujući tako u jeku globalnih prosvjeda protiv rasizma i skulptura politički nepodobnih osoba iz prošlosti.

"Karl Marx je pripremao teren za nasilne revolucije i komunističke diktature a povrh toga je bio i rasist, antisemit i prezirao je parlamentarnu demokraciju", rekla je Von Storch reagirajući na pokretanje istrage.

"Da se kritika Karla Marxa doživljava kao ugroza društvenog poretka pokazuje rastući utjecaj stranke nasljednice SED-a (državne socijalističke partije DDR-a) i lijevo ekstremnih skupina na politiku i državne ustanove", priopćila je Von Storch.

Ona je Senat grada-savezne pokrajine Berlina, gdje je na vlasti koalicija socijaldemokrata, stranke Ljevice i Zelenih, optužila da "svim raspoloživim sredstvima" žele ugušiti raspravu o rasizmu i antisemitizmu Karla Marxa.

Trenutno se u Njemačkoj vodi rasprava o preimenovanju nekih ulica koje imaju negativnu povijesnu konotaciju jer su nazvane po osobama iz kolonijalnog doba.

Karl Marx, koji potječe iz jedne ugledne židovske obitelji, kao dijete se preobratio na protestantsku vjeru a za sobom je ostavio nekoliko pisanih dokumenata koji sadrže antisemitske i rasističke elemente.