KREACIONISTI VEĆ SLAVE

Adam i Eva pred vratima američkih učionica

25.02.2013 u 07:17

Bionic
Reading

Kreacionisti iz američke savezne države Oklahome ovih dana slave: prijedlog zakona prema kojemu će nastavnici prirodnih znanosti, na zahtjev učenika s biblijskim svjetonazorom, u ime akademskih sloboda morati otvarati rasprave o opravdanosti teorije evolucije, izglasan je u Odboru za obrazovanje Zastupničkog doma s devet glasova za i osam protiv

Ukoliko zakon u konačnici dobije zeleno svjetlo, stupit će na snagu 1. srpnja te će gasve državne škole u Oklahomi morati provesti u akademskoj godini 2013/2014.

Republikanski zastupnik Gus Blackwell, predlagač novog zakona koji je uznemirio racionalne Amerikance, ustvrdio je da se tom mjerom omogućuje 'nastavnicima, školama i učenicima da bez reperkusija istražuju alternativne teorije'.

Prema tom prijedlogu, učenici će se moći usprotiviti općeprihvaćenim znanstvenim teorijama poput evolucije i klimatskih promjena, a nastavnici ih neće smjeti kažnjavati lošim ocjenama i morat će otvoriti raspravu o tim pitanjima.

Iako se kreacionizam u pravilu veže uz religiju, Blackwell naglašava da je fokus novog zakona upravo - znanstveno istraživanje. Novi je to oblik borbe američkih vjerskih fanatika, koji su direktne zahtjeve za uvođenje kreacionizma u udžbenike zamijenili zahtjevima za 'veće akademske slobode'. Nastavnici i učenici pozivaju se na preispitivanje 'znanstvenih snaga i znanstvenih slabosti' područja koja 'izazivaju kontroverze', poput 'biološke evolucije, kemijskog porijekla života, globalnog zatopljenja i kloniranja ljudi'.

Stillwater, Oklahoma

'Predložio sam ovaj zakon jer ima nastavnika i učenika koji možda zbog straha neće ići protiv onoga što je zapisano u udžbenicima. Učenik ima pravo napisati rad u kojem ukazuje da se visoka kompleksnost života možda ne može objasniti nasumičnim mutacijama', objasnio je Blackwell za Mother Jones.

Blackwellov zakon nije prva zakonska mjera utemeljena na kreacionizmu u toj premoćno republikanskoj saveznoj državi, koja južnu granicu dijeli s Teksasom. Prošle godine, sličan prijedlog preživio je prvotno odbijanje u Odboru za obrazovanje Zastupničkog doma, da bi umro tek u senatskom pandanu.

Predloženi zakon jedan je od nekoliko sličnih legislativnih rješenja koje guraju američki republikanci. Prema podacima Nacionalnog centra za obrazovanje u području prirodnih znanosti, takvi zakoni trenutno su na razmatranju u Montani, Arizoni, Missouriju i Indiani.