kakva će biti zima

Accuweather objavio sezonsku prognozu: Snjegoljupci bi mogli doći na svoje, no mogući i problemi. Pohađat će nas ciklona za ciklonom?

21.10.2021 u 12:08

Bionic
Reading

Iako je do početka klimatološke zime preostalo još više od mjesec dana, meteorolozi američkog Accuweathera objavili su opširnu sezonsku prognozu za zimu. Dobra je za ljubitelje gorskog snijega na našem području

Na jugu kontinenta oborina i oluja neće nedostajati. Španjolsku i Francusku pohodit će brojne ciklone sa snažnim vjetrovima, a povremeno i obilnim oborinama. Lani su meteorolozi tog dijela Europe u zimskom periodu imenovali čak 12 oluja, a slično bi se moglo ponoviti i nadolazeće zime, javlja Istramet.

Ciklone s obilnim oborinama zatim će se premještati prema Balkanu donoseći dinamično vrijeme i obilne oborine. Pritom je povremeno moguće bujanje rijeka i poplave, a prema riječima meteorologa, mogle bi nas pohađati ciklona za ciklonom.

Usprkos tome temperature zraka zadržavat će sve većinom oko prosjeka ili malo iznad, što posljedično može donijeti iznimno obilne količine snijega u gorsko područje. U prilog tome ide i činjenica što Accuweather predviđa hladnije vrijeme u istočnoj Europi s obiljem snijega, dakle “zaliha” hladnog zraka u blizini naših krajeva bit će velika.

Za razliku od juga Europe, vrijeme će najpovoljnije biti na sjeveru kontinenta. Na tom se području predviđaju dulji periodi stabilnog i suhog vremena, što upućuje na dugotrajne anticiklone i blok situacije, a to naravno ide u prilog razvoju zimskih ciklona na našem području.

Ono što će dodatno razveseliti ljubitelje snijega je odlična prognoza snijega za Alpe i Dinaride. Snijega bi moglo biti više od prosjeka, povremeno će biti obilan, stoga zimskih radosti prema prognozi Accuweathera neće nedostajati.