'zatvorenik sp-a 2022.'

Teška sudbina katarskog zviždača: Usudio se progovoriti o nehumanim uvjetima za radnike pa završio u zatvoru, sad su ga navodno mučili

08.12.2022 u 18:25

Bionic
Reading

Katarskog su zviždača, medijskog šefa Svjetskog prvenstva u Katru Abdullaha Ibhaisa, koji je zatvoren nakon što je u javnosti progovorio o katastrofalnim radnim uvjetima gastarbajtera koji su gradili stadione za Mundial, prema tvrdnjama njegove obitelji, mučili u zatvoru uoči početka SP-a

Klima-uređaj kao sprava za mučenje, udarci i izolacija u potpunom mraku, u zatvorskoj ćeliji širokoj svega dva metra i s rupom u podu kao WC-om. Kroz sve to je četiri dana morao prolaziti bivši šef komunikacija Organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva u Katru Abdullah Ibhais, kazala je njegova obitelj iznoseći ozbiljne optužbe protiv Fife, piše Spiegel.

'Već sam imao više modrica od udaraca i cijelo vrijeme sam se tresao jer je hladan zrak iz klimatizacijskog uređaja bio konstantno usmjeren prema meni i nije se gasio', napisao je Ibhais u pismu opisujući kako su ga zatvorski čuvari mučili.

Kako piše Guardian, organizacija za ljudska prava FairSquare objavila je pismo njegove obitelji, u kojem prozivaju Fifu zbog 'bezosjećajne ravnodušnosti' jer je u potpunosti ignorirala njegov slučaj. FairSquare se sada za pomoć obratio Ujedinjenim narodima, u nadi da će pomoći Ibhaisa osloboditi trogodišnje zatvorske kazne.

'Zatvorenik Svjetskog prvenstva', kako ga zove rodbina, u zatvoru je godinu dana zbog kampanje koju je vodio protiv nehumanog tretmana migrantskih radnika na stadionima u Katru, tijekom koje se usprotivio i šefu Organizacijskog odbora SP-a Hassanu Al-Thawadiju.

Kako sugeriraju prepiske razgovora na WhatsAppu koje je prenio njemači Sportschau i norveški Josimar, Al-Thawadi je želio spriječiti kritičko izvještavanje o SP-u 2019. godine, kada su svijet obišle fotografije gastarbajtera u Katru kako prosvjeduju. Ibhais je izrazio zabrinutost jer su htjeli zanijekati da je između 4000 i 6000 ljudi radnika prosvjedovalo u Dohi te je kazao kako je našao 200 radnika na dvama stadionima bez pitke vode koji mjesecima nisu plaćeni za svoj rad.

  • +6
Stadioni Katar 2022 Izvor: Profimedia / Autor: Nick Potts / PA Images / Profimedia

Nakon toga je osuđen na tri godine zatvora zbog navodnog primanja mita za ugovor o produkciji sadržaja na društvenim mrežama za SP, a njegova obitelj presudu je nazvala lažnom, dodavši da je je njegovo priznanje iznuđeno te da mu je uskraćeno pravedno suđenje.

Iz FairSquarea su rekli da je Ibhais prije uhićenja otišao u Fifu te se izravno obratio i njezinu timu za ljudska prava, no oni su u jednom trenutku samo prekinuli komunikaciju s njim.

U pismu se Ibhaisova obitelj obraća i predsjedniku Fife Gianniju Infantinu, prozvavši njega i ostatak Fife sukrivcima za Ibhaisovo zatvaranje zbog šutnje i ravnodušnosti te zatraživši njegovo hitno oslobađanje. 'Fifa je suučesnik i njezina šutnja razdire našu obitelj, Odbijamo Fifinu bešćutnu ravnodušnost, odbijamo se povući' napisali su. Fifa i Organizacijski odbor SP-a za Guardian su potvrdili da su upoznati sa sadržajem pisma.

  • +11
Stadion 974 Doha, SP u nogometu 2022. Izvor: EPA / Autor: NOUSHAD THEKKAYIL