OSUĐENI ZLOČINAC NA SLOBODI

Abdić: Stvorit ćemo Agrokomerc ponovno iz pepela

Abdić okružen pristašama

Abdić okružen pristašama

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić, koji je danas izašao iz pulskog zatvora nakon odslužene dvije trećine kazne, poručio je brojnim pristašama koji su ga dočekali pred zatvorom da će se vrlo brzo vratiti u Kladušu i podići nekadašnji prehrambeni div Agrokomerc iz pepela i dobiti bitku protiv siromaštva

Preko 30 autobusa, koji su krenuli još noćas iz Velike Kladuše, slilo se jutros u Pulu. Već od 8 sati, masa od nekoliko tisuća ljudi, od kojih su mnogi došli i osobnim automobilima iz raznih krajeva Slovenije i Hrvatske, s nestrpljenjem je iščekivala na platou ispred zatvora u Puli izlazak Fikreta Abdića

Duško Marušić/PIXSELL

Duško Marušić/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić/PIXSELL

'Danas je za sve nas jako sretan dan. Napokon smo dočekali da nakon gotovo 11 godina izađe na slobodu. Ovo je prvi susret između njega i naroda. Njegov izlazak na slobodu vidimo kao mogućnost novog razvoja', kaže za tportal Admil Mulalić, načelnik Velike Kladuše i predsjednik Abdićeve stranke Demokratske narodne zajednice (DNZ), koja je na vlasti u Kladuši od 1996. s dvotrećinskom većinom. Kako veli, imaju oko 50.000 stanovnika, od čega je trenutno oko 10 tisuća u SAD-u i oko pet tisuća u drugim zemljama, uglavnom zapadne Europe.

Uz pjesmu i kolo, barem dvije tisuće ljudi čekalo je danas Abdića, čiji je dolazak oko 9 sati dočekan ovacijama. 'Bilo bi barem deset puta više ljudi, samo da je bilo više prijevoza', kaže nam Nurija Karajić, jedan od Babinih poklonika. Kako nam veli, radio je u Agrokomercu 24 godine i sedam mjeseci i ima samo riječi hvale za prvog čovjeka nekadašnjeg Agrokomerca. Prisjeća se da je to bila najjača tvrtka u bivšoj državi, a robu su izvozili čak i za SAD.

'Znate, Babo je sve zapošljavao, i invalidne, a dolazili su radnici odasvud. Sad je grozno. Ne radi se, sve je skupo, metar drva je oko 100 konvertibilnih maraka, a čovjek mora prehraniti djecu. Za prvu ruku, oko 5.000 radnika je spremno odmah raditi', kaže Krajić, potvrđujući da očekuje da će Babo iznova pokrenuti proizvodnju u Agrokomercu.

'On je osnovao Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu, no on nije zahtijevao rat. Znate, on je najjači ekonomist i najveći političar, njega su prikazali kao ratnog zločinca, ali to nije točno', kaže uvjereno Krajić.

Fikret Abdić
došao je automobilom riječke registracije od zgrade Uprave za zatvorski sustav do okupljene frenetične mase, koja ga je okružila čim je zakoračio iz automobila. Okružen obožavateljima i novinarima, kojih je bio izuzetno velik broj, Fikret Abdić se u pratnji obitelji obratio poklonicima, zahvalivši im na svim ovim godinama koje su bili uz njega, obećavši im da će 'iz pepela ponovno stvoriti Agrokomerc i učiniti ga boljim nego je bio'.

'Iako sam u zatvoru, pratim sva zbivanja u Bosni i Hercegovini i onima koji su zabrinuti da to neću moći uraditi jer imam 72 godine i da moja stara pluća neće moći izdržati, a kako vi danas osjećate ta pluća, volio bih da osjete i drugi, poručujem – to je sasvim moguće, a ovisi o svim našim ljudima, ne samo vama koji ste danas ovdje. Imam snage i pameti da revitaliziram Agrokomerc i tu dileme nema', poručio je Babo.

Kako veli, vezu je održavao samo preko Udruge nezaposlenih dioničara, a sad predstoji susret 'oči u oči sa svim kooperantima i svim onim domaćinstvima koja su sudjelovala u izgradnji infrastrukture Agrokomerca', a računa i na velik broj iseljenika koji su spremni uložiti materijalno, ali i svoj rad i znanje. Okupljenima je poručio i da se ne zabrinjavaju zbog još jednog sudskog postupka koji se vodi protiv njega i sina, o čemu je navodno čuo tek na današnjim vijestima te da je najvažniji cilj 'dobiti bitku protiv bijede i siromaštva'.

Kako je napomenuo, jedini razlog što odmah ne ide za Kladušu je taj što mora napraviti nove dokumente, osobnu iskaznicu i putovnicu, pa će za prvo vrijeme boraviti u Volovskom kod Opatije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi