RIJEČKI TAKSI NA ISTOKU

500 Osječana želi u taksiste

osijek zavod za zapošljavanje taksi cammeo

osijek zavod za zapošljavanje taksi cammeo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Na osječkom Zavodu za zapošljavanje u ponedjeljak ujutro pojavilo se više od 500 nezaposlenih osoba da bi se prijavilo za jedno od 38 ponuđenih radnih mjesta u tvrtki Taxi Cammeo, koja u travnju treba početi s pružanjem usluga taksija na osječkom području, a uskoro namjerava srušiti monopol i zagrebačkih taksista

Prema pisanju Jutarnjeg lista, u osječkom Zavodu kažu da ne pamte ovakav interes za neka radna mjesta, no podatak od 33.426 nezaposlenih u Županiji na kraju siječnja, što je u odnosu na prosinac više za 1.996 osoba, najbolji je indikator ovakvog odaziva za posao u Taxi Cammeu koji planira zaposliti 30 vozača, po tri dispečera i telefonista, jednog knjigovođu i jednog perača vozila. Zbog toga će osječki Zavod u ponedjeljak i utorak biti doslovno okupiran kandidatima.

Vožnja jeftinija za pet kuna po kilometru

Minovski je najavio da će vožnja u njegovim taksijima biti 20 kuna do pet kilometara, što je za pet kuna niže od cijene koju trenutno nudi osam osječkih taksista, pri čemu je svaki sljedeći kilometar sedam kuna. No osječki taksisti ističu da će u utorak 2. ožujka njihova sekcija na nacionalnoj razini imati sastanak u Ministarstvu prometa, gdje će jedna od tema biti i uvođenje jedinstvene cijene vožnje taksijem u Hrvatskoj, kao i ograničenje broja taksista na određenim područjima.

'Tvrtka je formirana po uzoru na europski model taksija, a načela rada su red, rad i disciplina. Tko je spreman tako raditi, može proći, a tko nije, nema prolaska. Radi se puno, radi se i prekovremeno, ali sve je plaćeno. Osnovna plaća je 2.700 kuna, ali i ona se mora zaraditi ostvarenim određenim prometom', poručio je kandidatima voditelj poslovanja Braco Munjas, najavivši da će tijekom ponedjeljka i utorka biti obavljena psihotestiranja kandidata te razgovor sa svakim ponaosob.

Iako je Munjas rekao kandidatima da oni koji se ne vide u takvom načinu rada mogu otići, poslušao ga nije gotovo nitko.

'Nema šanse da odem, pa došao sam ovdje po posao bez kojeg sam nedavno ostao. Imam 50 godina, profesionalni sam vozač s puno kilometara u nogama, prošao sam Europu uzduž i poprijeko i nadam se poslu', rekao je Mirko Đalić iz mjesta Lug.

Vlasnik tvrtke Kosta Minovski, čija je najava dolaska u Zagreb izazvala pravu revoluciju među tamošnjim taksistima, kaže da u Osijeku ne očekuje nikakve probleme, premda su i osječki taksisti najavili tužbu protiv Grada ako Minovskom izda dozvolu za rad taksija.

'On je ovdje registrirao tvrtku za prijevoz putnika, a ne za taksiranje, i prema zakonu ne može dobiti dozvolu za rad s takvom registracijom. Ako mu je Grad dodijeli, mi ćemo ih tužiti', kaže osječki taksist Vladimir Vodopić, no Minovski kaže da ga to ne brine.

'Ova je investicija vrijedna između 2,5 i 3 milijuna kuna jer kupujem 12 novih automobila i jedan minibus, a to je previše novca da bi se ušlo neozbiljno u posao i bez zadovoljavanja svih kriterija. Ja se ne bojim ni za dozvole ni za posao. Treba se stvoriti navika vožnje taksijem kod građana, da se da relativna cijena i da se stvori ta taksimanija, kako ja volim reći', rekao je Minovski novinaru Jutarnjeg, dodavši da će prednost kod zaposlenja imati oni sa završenom prometnom školom, ali će moći proći i oni sa 3-5 godina vozačkog iskustva. Osječki taksisti pak kažu da po zakonu vozači taksija moraju imati završenu prometnu školu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi