NASILJE U OBITELJI

499 prijedloga za oduzimanja roditeljskih prava

  • Autor: hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.01.2010 15:23
  • Objavljeno 29.01.2010 u 14:50
napad napasnik bludnik nasilje

napad napasnik bludnik nasilje

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Centri za socijalnu skrb u 2008. izrekli su 5.430 upozorenja zbog nasilja u obitelji, u 3.334 slučaja određena je mjera nadzora, a sudovima je podneseno 499 prijedloga za oduzimanje roditeljskih prava, podaci su koje je na današnjem okruglom stolu 'Poticanje uklanjanja svih oblika nasilja' iznijela državna tajnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić

Dodala je kako su u 2008. centri za socijalnu skrbi primili više od 22 tisuće dojava o nasilju u obitelji, među kojima se 4.683 odnosilo na nasilje prema djeci.

Skup je organiziran u Kući ljudskih prava u povodu završenog pilot-projekta edukacije 'Slušam, čujem, razumijem' što ga je u Osnovnoj školi Lučko, uz potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, provela Udruga B.a.B.e.

Svrha projekta bilo je podizanja kvalitete obiteljskog života i prevencije svih oblika nasilja, zbog čega je s učenicima, roditeljima i nastavnicima održano niz radionica o nasilju, odgovornom roditeljstvu, utjecaju medija i interneta te boljoj komunikaciji između učenika i nastavnika.

Namjera je bila prevenirati nasilništvo u školama u kojima se o tome premalo kvalitetno razgovara te da ovaj program postane standard u školama, kazala je predsjednica B.a.B.a Sanja Sarnavka

Državni tajnik u Ministarstvu obitelji Stjepan Adanić najavio je kako su u ovoj godini, unatoč mjerama štednje, povećana sredstava za projekte koje se bave suzbijanjem nasilja, sa prošlogodišnjih 1,6 milijuna kuna na 2,8 milijuna kuna.

Za provedbu pilot-projekta 'Slušam, čujem, razumijem', koji je Adanić ocijenio izuzetno dobrim, Ministarstvo je izdvojilo lani 150 tisuća kuna.

Država puno polaže u sve aktivnosti vezane uz suzbijanje nasilja, pa tako i na prošireno financiranje autonomnih ženskih kuća, donesen je novi zakon o zaštiti od nasilja obitelji u kojemu je definicija nasilja proširena na pojam ekonomskog nasilja, a u pripremi je i nova nacionalna strategija od 2011. do 2016. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi