KANCEROGENO OBRAZOVANJE

450 djece ide u školu od azbesta!

osnopvna škola klinča sela azbest

osnopvna škola klinča sela azbest

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Iako se već odavno zna da su salonitne ploče kancerogene i zabranjene, upravo je od njih napravljena Osnovna škola u Klinča Selima koju pohađa 450 učenika

'Osnovna škola u Klinča Selima u katastrofalnom je stanju. Sagrađena je još 1966. od kancerogenih salonitnih ploča, prozori propuštaju, a kad djeca počnu trčati, trese se i cijela škola. Nevjerojatna je sreća što još nitko nije stradao', napisala je Večernjem listu majka čije dijete pohađa kancerogenu školu.

Navode majke potvrđuje i ravnateljica Dragica Mraković. Škola je posljednji put renovirana 1993, no unatoč tome i dalje je većim dijelom sagrađena od salonita. 'Sanitarni čvor je derutan, vodovodne instalacije dotrajale, a zidovi raspucali unatoč tome što ih svake godine bojimo. Škola nema dovoljan broj kabineta ni odgovarajuću toplinsku izolaciju, a strop vibrira svaki put kada učenici na katu potrče. Prošle je godine zbog tih titraja pao luster, a staklo na ulazu u školu puklo popola', kaže ravnateljica.

Ova je škola na popisu prioritetne kapitalne gradnje Zagrebačke županije od 2004, no ona do danas nije počela. Uskoro istječe i druga građevinska dozvola, jer novca nema.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi