PRITISAK NA REŽIM

30 članova vladajuće stranke dalo ostavku

27.04.2011 u 22:03

Bionic
Reading

Sirijska oporba zatražila je u srijedu od vlasti provedbu stvarnih reformi pod prijetnjom narodnom pobunom koja će režim svrgnuti s vlasti, a istodobno je i međunarodna zajednica pojačala pritisak na sirijski režim, suočen s kolektivnim ostavkama članova stranke na vlasti Baas, prenose agencije

'Snage sigurnosti uništile su vrijednosti na kojima je stasala ova država. Osuđujemo sve što se dogodilo i bez žaljenja objavljujemo svoje povlačenje iz stranke', izvijestio je jedan od tridesetak članova Baasa koji su podnijeli ostavku na članstvo. 'Odnos snaga sigurnosti prema nenaoružanim građanima u regiji Banias i okolnim selima, osobito Baiji, protivan je svim ljudskim vrijednostima i sloganima stranke Baas', stoji u njihovu priopćenju.

'Režim na vlasti može se sam odlučiti za promjene prema demokraciji ili će prosvjednici povesti narodnu pobunu koja će ga svrgnuti s vlasti', upozorava se u priopćenju koje je objavilo oko 150 pripadnika sirijske oporbe kojima iz sigurnosnih razloga imena nisu objavljena. 'Da bi se provele korjenite političke reforme, potrebno je najprije izraditi novi ustav koji će građanima jamčiti temeljna prava i osigurati potpuno odvajanje zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih vlasti. Također bi trebalo ostvariti radikalnu reformu korumpiranog pravnog sustava', stoji u priopćenju opozicije.

Prema podacima Sirijske udruge za obranu ljudskih prava, od početka pobune 15. ožujka u Siriji su ubijene 453 osobe.