KOMEMORACIJA 15. SVIBNJA

25 besplatnih autobusa za Bleiburg

10.05.2010 u 14:35

Bionic
Reading

Počasni bleiburški vod priopćio je danas kako je zakupio 25 autobusa za besplatan prijevoz hodočasnika iz Zagreba u Bleiburg, na komemoraciju žrtvama bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta koji, se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, održava u subotu 15. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji

Dio autobusa bit će dodijeljen udrugama iz Zagreba i okolice, a ostatak njih bit će 15. svibnja na raspolaganju ostalim hodočasnicima i polazit će s prvog perona na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru, između 5 i 6 sati ujutro.

Ove se godine obilježava 65. obljetnica od pogibije tadašnjih hrvatskih vojnika (domobrana i ustaških postrojba NDH) i hrvatskih civila na Bleiburškom polju. Vojska i civili pokušali su se na kraju Drugog svjetskog rata predati savezničkim snagama. Na putu preko slovenskih gradova Celja, Slovenj Gradeca i Dravograda pred austrijskim Bleiburgom ih je zaustavila britanska vojska te ih izručila jugoslavenskoj partizanskoj vojsci.

Smatra se da se pokraj Bleiburga 15. svibnja 1945. predalo oko 95 tisuća hrvatskih vojnika, bez civila. Zarobljeni vojnici i civili, od kojih je dio ubijen na samom Bleiburškom polju, potom su sljedećih nekoliko mjeseci uz maltretiranja i mučenja u 'marševima smrti' vođeni kroz cijelu negdašnju Jugoslaviju.

Na tim marševima velik broj zarobljenih je i ubijen ti se događaji zajednički zovu Križni put.